2014. július 23.

Oreo kekszes csokitorta szederrel

...avagy a Fekete Szépség:) Így neveztem el.
A sütés apropója az volt, hogy otthon elkezdett érni 
a szeder, és Anci hozott nekem egy nagy dobozzal.
Na, mit is lehetne ebből sütni, de gyorsan,mert kényes egy
gyümi ez a szép kis bogyó, leszedve a másnapot már elég
ramaty állapotban szokta megérni.Alig 10 perc múlva már
meg is volt a recept  I N N E N .
Én 2 pici tortácskát szerettem volna, így nagyjából dupláztam
az adagot, a cukrot meg kihagytam, mert nem szeretem a csokis
édességeket agyoncukrozni, elveszi a jó kis kesernyés
csokiízt.Úgyhogy no cukor! Izgalmas, pikáns desszert,
és nagyon elegáns :)


1. A kekszeket szétválasztjuk és kikaparjuk a tölteléket.
2.Ledaráljuk és összekeverjük az olvasztott vajjal.
3. A kekszmorzsát 2 db mini piteformába (10 cm átmérőjű)
nyomkodjuk ,és betesszük a hűtőbe 15-20 percre.
4. Közben elkészítjük a csokikrémet: a csokit megolvasztjuk,
 a tejszínt felforraljuk.
5. Apránként hozzáadagoljuk a tejszínt a csokihoz, és teszünk
bele egy pici rózsaborsot.
6.Ha a krém langyosra hűlt, a pite formákba kanalazzuk, és 
szederszemeket ültetünk a tetejükre.
7. Újabb fél órás hűtés következik, hogy a krém 
megkössön.

 

2014. július 16.

A levendulás keksz kalandjai...

A napokban felfedeztem egy olyan oldalt, ami számomra
maga a Mennyország: 


Egy hely, ahol a sütést a rajzolással lehet kombinálni,
és illusztrált recepteket gyűjtenek  a világ minden tájáról.
Mi ez, ha nem a tökéletes project ? :)
Azonnal munkához láttam, és  aktuális kedvencemet,
a levendulás kekszet máris Tündérsüti stílusba 
öntöttem. Ezután 2 napnyi izgatott várakozás következett,
mert az oldal előbb jóváhagyja a recepteket, de ma reggel
már ott várt Salli kedves üzenete a postaládámban:)
Határtalanul boldog vagyok :))))



2014. július 12.

Levendulás gombok

Na, ez úgy kezdődött, hogy sütöttem szülinapra egy doboz
levendulás kekszet.És 2 db nem került bele a dobozba...


...A. megkóstolta, és közölte, hogy ez vetekszik a "gumisütivel"
( clafoutis), és azonnal süssek egy egész adaggal!
Úgyhogy nagy boldogságomra, 1 nap leforgása alatt 2x is
levendula illatban úszott a lakás, ami, mint már sokszor 
emlegettem, számomra a sütés egyik legimádottabb momentuma:)


Na és a gomb forma...valamikor úgy 4 éve sütöttem egy rózsás
gombsütit, még blogom se volt, de az akkora port kavart, hogy 
kb. onnantól kezdve rajongok a kekszekért !


A tészta a "30-20-10"-es linzer felezett adagja, és ebben most
tojás sincs, sokkal omlósabb, könnyebb így!


Elkészítés:
1. A lisztet,a porcukrot,a levendulát,
és a vanília aromát a margarinnal  jól összegyúrjuk.
2. Legalább 1 órára hűtőbe tesszük pihenni.
3. 7-8 mm vastagra nyújtjuk lisztezett deszkán, és 
tetszőleges formára szaggatjuk.
 A gomb formához egy kisebb kör alakkal(nekem
egy fűszertartó kupakja volt),belenyomjuk a peremet,
és egy szívószállal a gomblyukakat.
4. Sütőpapíros tepsire tesszük őket,
 és az az ideális, ha még ekkor is vissza tudjuk tenni 
őket 15-20 percre a hűtőbe( jobban megtartják 
a formájukat, ha hidegen mennek a sütőbe)
5. Előmelegített 180 fokos sütőben 10-12 percig 
sütjük őket.

2014. július 10.

Linzer másképp

A tegnapi linzertésztát kétfelé vettem, lett belőle 16 db 
a Home made Edition-ből, a maradék tésztára pedig 
már tegnap beterveztem ezt  szintén Gesztenyénél látott
stenciles technikát. Ebből is pontosan 16 db lett, meg is
dicsértem a szemmértékemet izibe '! :)
Hazudnék,ha azt mondanám,hogy ez egy pikk-pakk történet,
nem, ez nem az, ezt csak a kimondottam türelmes és 
pepecselős karaktereknek ajánlom, de mivel én 
ilyen vagyok, engem nem zavart az a 20 perc, amíg a
kakaóporos képek felkerültek a kekszekre.Igazából alig
várom,hogy valakit köszönteni lehessen valamilyen alkalomból,
és készíthessek egy szép díszdoboznyit belőlük,mert nagyon
szép és elegáns kis darabok.

Elkészítés:
A tésztája a szokásos linzertészta,amit I T T  találtok.
Amikor  a kiszaggatott formák a sütőlapra kerültek, elővesszük
a stencileket ( nekem arany életem volt, mert pár éve
Szofitól egy egész készletet kaptam a szülinapomra),
picit megvizezzük a kekszek tetejét,és jól rásimítjuk a 
stencilt.Így biztosan jól rátapad.
Aztán jöhet egy ecset, meg a kakaópor, és finoman 
beletunkoljuk a mintába.Ezután óvatosan lehúzzuk róla 
a fóliát ,és már kész is!
A dolog szépsége,hogy kakaós tésztán meg  porcukorral
lehet eljátszani ugyanezt....úgyhogy folyt köv:)

2014. július 9.

Vaníliás keksz

Ezt  a receptet már ezer éve kinéztem Gesztenye oldalán,
és ma, ebben a szutyok,sötét, esős, nyomasztó időben  pont
alkalmasnak éreztem, hogy elővegyem!És bár az enyémek
meg sem közelítik az eredetik szépségét, azért nagyon élveztem
a gyártás folyamatát. Ez aztán tényleg Home made, minden
szempontból :)

Elkészítés:
1. A lisztet,a porcukrot és a margarint összemorzsoljuk,
majd a tojás sárgájával és a vanília pasztával
 jól összegyúrjuk.
2. Legalább 1 órára hűtőbe tesszük pihenni.
3. 7-8 mm vastagra nyújtjuk lisztezett deszkán, és 
tetszőleges formára szaggatjuk.Aki szeretne bele
pecsételni,annak most jött el az ideje.
4. Sütőpapíros tepsire tesszük őket,
 és előmelegített 180 fokos sütőben 10-12 percig sütjük.
5. Ha kihűlt, olvasztott csokiban meggörgetjük a 
kekszek élét, én néhányat darált dióban is
meghempergettem. Sütőpapíron szárítjuk meg őket.

2014. július 6.

Citromos-csokis cake pop

Egy kedves ismerősöméknél nagy családi  szülinapozás
zajlik ma, oda indultak ünneplőben ezek a sütinyalókák, és
mivel ilyen posztom még nem volt, gondoltam megosztom
a tapasztalatokat! Nem vagyok nagy cake pop szakértő,
ritkán csinálok, mert elég melós süti, de néha érdemes
belevágni,mert a végeredmény kétségtelenül
nagyobb móka, mint egy mezei kekszgolyó.A gyerekek
 imádják,az fix, úgyhogy szülinapi zsúrra erősen ajánlott:)


A golyók készülhetnek bármilyen keksz alapú masszából( normál
kókuszgolyó is, akár), de akármilyen piskóta szerű tészta alkalmas rá,
amit aztán morzsává aprítunk és valami kötőanyaggal ( vaj,
margarin, lekvár, tej, krémsajt, nekem most lemon curd)
formázható masszává gyúrunk.
Nekem ez a citromos tészta volt az alapom,amit 
egész egyszerűen egy tepsiben megsütöttem, majd 
aprítottam, és a lemon curd-del meg egy pici tejjel
összedolgoztam.
A masszából diónyi golyókat formáztam, majd picit betettem 
őket a hűtőbe.
A tábla csokit felolvasztottam gőz fölött, majd a nyalóka 
pálcákat belemártottam, és minden golyó közepébe
nyomtam egyet.Ezután megint egy 10 perc pihi a hűtőben.
És akkor indulhat a nagy meló, a már pálcikával ellátott
golyók egyenként megmártóznak az olvasztott csokiban, és még 
azon frissiben kapnak egy kis cukorgyöngy zuhanyt.
Végül sütőpapíron landolnak,ahol pillanatok alatt meg is 
kötnek, merthogy a golyók a hűtőből jöttek,így 
gyorsan lehűtik a rájuk kerülő csokiburkot is.

Ezután már csak a dizájnolás marad, mehetnek a kis 
zászlók,vagy masnik a pálcikákra, és már lehet is örülni:)