2014. november 29.

Pecsétes fahéjas keksz

Tegnap megjött a karácsonyi kekszpecsét a Tchibo-tól,
 és persze azonnal ki kellett  próbálni :)
Ám a történet nem volt egyszerű!Eddig is 
küzdöttem ezekkel a pecsétes kekszekkel, hogy hogyan lehet
sülés közben megőrizni a szép,éles mintázatot, de nekem
még sütőpor nélkül is kicsit puffadtak a kekszek, és elhalványultak,
mire a sütőből kivettem őket.Tegnap már túl voltam az első körön, a 
szokásos eredménnyel.Nem voltam elégedett.
Így aztán kicsit variáltam a recepten, meg a sütési 
körülményeken, és ma  végre megszületettek a 
tökéletes pecsétes kekszek ! :)


Elkészítés:
1. Ezúttal minden hozzávalót beleraktam a konyhai robotgépbe,
és vele dolgoztattam össze a tésztát.
2. Nekem 1 éjszakát pihent a hűtőben, de 1-2 óra is elegendő.
3.Lisztezett deszkán 3-4 mm vékonyra nyújtottam, és kiszaggattam
 a pecséttel kapott szaggatóval.
4. A mintát már a sütőpapíros tepsiben nyomtam rá.
Ekkor még visszatettem a kiszaggatott kekszeket a hűtőbe
egy fél órára, majd 180 fokon 10 percig sütöttem.

Tippek:
nekem az alábbi trükkök segítettek abban,hogy végre 
szép, éles maradt a minta sütés után is :

- a keményítő a tésztában nem engedi terülni a kekszet,
kicsit sem.
- szerintem fontos a 2. hűtés, mert ha hidegen kerülnek a 
kekszek a sütőbe, akkor nincs ideje megolvadni
a margarinnak sülés előtt.
- én a sütőben felülről a 2- rácson szoktam sütni, na ezt eggyel
lentebb tettem, hogy ne érje közvetlenül a hő a kekszek
tetejét.
- sokat kellett lisztezni a szaggatót, és a pecséteket is.

2014. november 22.

Fügelekváros mini Isler

A terv a következő: a Karácsonyra szánt aprósütikből 
tesztsütést tartok a következő 2 hétben, és ami átmegy
a rostán, az készülhet az Ünnepre is! Ennek van praktikus oka,
hogy az esetleges felmerülő problémákat elkerülve, másodszorra
már minden tökéletes legyen, és van érzelmi oka is, miszerint  ezzel
az ördögi tervvel hetekkel meg tudom hosszabbítani a 
karácsonyi sütést, ami az év legszebb időszaka :)
Első tesztalanyom a mini Isler volt, amit sose készítettem még,
mondjuk nagyot se:) A receptet a "Bibliában" találtam
 (lásd Nők Lapja konyha desszert), és hűen követtem a benne
leírtakat, egészen addig a pontig, amíg el nem hangzott,
hogy meggylekvárral ragasszuk össze a korongokat.
Egyrészt mert nem is volt itthon, másrészt  meg mert Ancikám
pikáns citromos-füge lekvárját szerettem volna kiprobálni
benne!Telitalálat!!!!!!!!!Egyszerűen imáááááááádom!!!!!
Ő már biztos résztvevője a karácsonyi listámnak! 


Elkészítés:
1. A cukrot, lisztet, darált diót, fahéjat elmorzsoljuk a hideg
margarinnal, majd a tojássárgával tésztává gyúrjuk.
2. Legalább 1 órára hűtőbe tesszük.
3. Én olyan 4-5 mm vékonyra nyújtottam, és egy 4 cm
 átmérőjű szaggatóval szaggattam ki, ebből, olyan 70 db lett.
4. 180 fokon 10-12 percig sütöttem őket.
5. Amikor kihűltek, 2-2 darabot összeragasztottam lekvárral,
 és megmártottam a tetejüket olvasztott csokiban.
Még gyorsan szórtam rá egy kis darabos diót, mielőtt meg nem
kötött a csoki.
6. Most fém dobozban várják,hogy holnapra tökéletesen
összeérjenek az ízek.

2014. november 21.

Cappuccinós kocka

Ez egy 10 perces süti, botrányosan egyszerű, de 
aki nem rajong a habos-babos, krémes, csupaédes sütikért,
annak kincset érhet!Tulajdonképpen egy muffin tészta, amit
tepsiben sütöttem meg. Esti TV-zés közben el fog kopni :)




Elkészítés:
1. A vajat mikróban megolvasztom.
2. Hozzáadom a cukrot, tojást, tejet, és habosra keverem.
3. Mehet hozzá a többi száraz alapanyag: liszt, fahéj, só,
sütőpor, szódabikarbóna, és az instant kávépor.(nekem teljesen
por állagú kávém volt, a granulátumot érdemes egy pici vízzel
feloldani)
4. Ekkor már csak néhány laza mozdulattal összeforgatjuk, és 
mehet is a sütőpapíros tepsibe.
5. 180 fokon 20-25 percig, tűpróbáig sütöm.
6.Egy kis porcukor a tetején jól mutat :)

2014. november 11.

Szülinapi desszertasztalom

Nálam már tradíció, hogy a szülinapomra nagy sütést rendezek,
és mivel idén, sok-sok év után végre a drága hugicámmal
ünnepelhettem, most különösen szép desszertasztalt
szerettem volna összehozni! A barna tortát ő sütötte nekem,
a narancslikőr mázas répatortát pedig, ami minden évben
kötelező elem, Ancikám. Nagyon kedves volt a szívemnek
ez a vintage stílus, és az is, hogy végre együtt volt az 
egész család! :)