Tegnap megjött a karácsonyi kekszpecsét a Tchibo-tól,
és persze azonnal ki kellett próbálni :)
Ám a történet nem volt egyszerű!Eddig is
küzdöttem ezekkel a pecsétes kekszekkel, hogy hogyan lehet
sülés közben megőrizni a szép,éles mintázatot, de nekem
még sütőpor nélkül is kicsit puffadtak a kekszek, és elhalványultak,
mire a sütőből kivettem őket.Tegnap már túl voltam az első körön, a
szokásos eredménnyel.Nem voltam elégedett.
Így aztán kicsit variáltam a recepten, meg a sütési
körülményeken, és ma végre megszületettek a
tökéletes pecsétes kekszek ! :)
Elkészítés:
1. Ezúttal minden hozzávalót beleraktam a konyhai robotgépbe,
és vele dolgoztattam össze a tésztát.
2. Nekem 1 éjszakát pihent a hűtőben, de 1-2 óra is elegendő.
3.Lisztezett deszkán 3-4 mm vékonyra nyújtottam, és kiszaggattam
a pecséttel kapott szaggatóval.
4. A mintát már a sütőpapíros tepsiben nyomtam rá.
Ekkor még visszatettem a kiszaggatott kekszeket a hűtőbe
egy fél órára, majd 180 fokon 10 percig sütöttem.
Tippek:
nekem az alábbi trükkök segítettek abban,hogy végre
szép, éles maradt a minta sütés után is :
- a keményítő a tésztában nem engedi terülni a kekszet,
kicsit sem.
- szerintem fontos a 2. hűtés, mert ha hidegen kerülnek a
kekszek a sütőbe, akkor nincs ideje megolvadni
a margarinnak sülés előtt.
- én a sütőben felülről a 2- rácson szoktam sütni, na ezt eggyel
lentebb tettem, hogy ne érje közvetlenül a hő a kekszek
tetejét.
- sokat kellett lisztezni a szaggatót, és a pecséteket is.