2015. június 19.

Csokis- málnás fánk

Bevallom, ez a fánk a cukormáz tesztelése miatt készült.
Az eddig használt cukormázam vízzel készült, amitől 
nagyon áttetsző, színtelen volt, és én ez miatt nem is 
szerettem, nagyon ritkán használtam, inkább csokiba
 mártottam a mini fánkokat.
Aztán  kutatómunkába fogtam, és sok más ötlet mellett
rátaláltam erre, ahol is tejszínnel készül a máz, és 
egyből megéreztem, ez lesz a nyerő megoldás az ügyletre.
És ez lett!!!! Mély vízbe dobtam  a debütáló pink málnás
verziót, mert hát ha ezen a majdnem fekete tésztán is 
szépen fed, akkor bármire képes! Az eredmény: hibátlan!
Úgyhogy jöjjön a mondat, amit eddig sose ejtettem ki a számon: 
szeretlek cukormááááááááááz! :)))

Elkészítés:

1. A száraz anyagokat egy edénybe tesszük és összekeverjük:
liszt, kakaópor, szódabikarbóna, só.
2.Egy másikban a nedveseket: olaj, víz, ecet, vanília aroma.
3.Csak egy gyors összekavarás, és már mehet is a 
habzsákba a massza, mert aból könnyebb a fánksütő
tepsibe tölteni.
4.Nekem egy 12 darabos mini fánktepsim van, abból 2 
adag lett ebből a masszából.
5.Kikenjükolajjal a mélyedéseket,telenyomjuk őket
 a masszával, és 180 fokon 7-8 percig sütjük.
6. Kicsit hagyjuk hűlni, és ezután szépen kijönnek a formából.
7.Közben elkészítetjük a díjnyertes cukormázat, vagyis
apránként hozzákanalazzuk  a tejszínt a porcukorhoz, adunk
hozzá málna aromát, és amikor sűrű pasztává áll össze, ami 
már szép lassan lecsorog a kanálról, 
a fánkok tetejére csurgatjuk.
Én nagyon örültem,hogy végre pont úgy
csorgott le a fánkok oldalán, ahogy a nagy
 könyvben meg van írva :) Pici liofilizált málnával
szórtam meg a tetejüket.

Tippek:

 * ajánlom ezt a tésztát azoknak, akik tej és/vagy tojásmentes
 sütit keresnek, mert ez mindkét feltételnek megfelel!!!!

* nem nagyon édes, ami nekem a  cukormáz miatt
 pont kapóra jött, de ha magában készítenétek, akkor 
mehet bele 10-20 grammal több cukor!

Most pedig megyek, és befalom ezt a triászt ! :)

2015. június 5.

Epres galette

A galette a tavalyi nyár nagy slágere volt, de már az 
eperszezon után tört ki a népszerűsége, így csak egyéb más 
bogyós gyümikkel próbálgattuk akkoriban.
Még múlt hétvégén találtam rá erre az epres receptre a 
Pinteresten, és kicsit ugyan nehezen jött össze, hogy időm is,
 meg eprem is épp egyszerre legyen, de ma összehangolódtunk :)
Nagyon finom, üde gyümölcsös dolog lett az eredmény,
de én azt mondom, nem jobb, mint az én hőn szeretett 
epres kekszem, ami viszont az kb. negyed ennyi idő alatt
készül el, úgyhogy az eper és a linzertészta kombóját
én ezentúl is azzal a recepttel fogom létrehozni.Bocsi galette :)


Elkészítés:
1. A lisztet a cukorral és a sóval elkeverjük, majd kézzel
hozzámorzsoljuk a vajat/margarint.
2.Annyi hideg vizet teszünk hozzá, amennyitől éppen összeáll.
3.Fóliába csomagolva 1 órát pihentetjük a hűtőben.
4. Közben elkészítjük a tölteléket: az epret megmossuk, csumázzuk,
negyedekre vágjuk, és elkeverjük a cukorral meg a keményítővel.
5. A tésztát 3-4 mm vékonyra nyújtjuk, és 4 db  12 cm 
átmérőjű kört vágunk ki belőle.
6.A körök közepét megszórjuk darált keksszel ( lehet gríz is),
ez majd felszívja a levet,amit az eper még sülés közben
enged.
7. Az epres tölteléket a körök közepére halmozzuk, lehetőleg a 
leve nélkül, mert az nagyon eláztatná a tésztát.
8. A széleket körben visszahajtjuk,
8.Amíg a sütőt előmelegítjük 170 fokra, betesszük  őket 
a hűtőbe.
9. Sütés előtt még megkenjük a tésztaszéleket a tojás 
és a tej keverékével, és 20-25 percig sütjük, amíg a 
tészta aranybarna nem lesz.