2014. január 29.

Csokis keksz

Hát kérem, ez a recept egy felfoghatatlan jelenség!
Valójában azért sütöttem meg, mert  nem akartam elhinni, hogy
ebből bármi is kisülhet!De kisül!És még mindig nem értem,hogy
HOGY????
A receptet ITT találtam, és este 8kor csoszogtam ki a 
konyhába,hogy  a végére járjak ennek a rejtélynek.
A furcsaság abban rejlik, hogy se liszt nincs a sütiben, se
 semmi zsiradék!Dehát csodák pedig léteznek, és 
mindemellett a keksz 3 perc alatt rakható össze, másnap
 is csodás az állaga,szóval nem ragozom tovább! :)


Elkészítés:

1. A száraz anyagokat egy villával összekeverem.
2. Hozzákeverem a tojást és a fehérjét.
3. Vizes kanállal diónyi halmokat rakok sütőpapíros tepsire,
egymástól elég messzire,mert terülnek.
4. 180 fokon 10 percig sütöm, puha lesz még, de nyugalom,
mire kihűl, pont jó, ragacsos lesz az állaga.

 
 

Ismerjük meg egymást!

Futótűzként terjedt el ez a játék a gasztroblogok között,
engem Juci talált meg vele, és mivel valóban nem sokat
tudunk egymásról a sütési-főzési szenvedélyünkön kívül, én
 is elmesélek 7 apróságot magamról. Szerintem már nincs olyan
blogger,aki ne kapott volna felkérést erre, így a stafétát már
 nem adom tovább, mert akinek adnám, rég túl van a 
beszámolóján :) Nos, akkor iLDó, kicsit másképp...


1. Az én szenvedélyem az amerikai cukrászat iránt Londonban
kezdődött, ahol a legnevesebb cukrászat műhelyében
 dolgozhattam,és nagyszerű
emberektől tanultam meg a szakma rejtelmeit:
 Hummingbird Bakery - Portobello Road 


2. Évekig Norvégiában éltem, szerelmem eziránt a csodálatos
ország iránt örök!!!!!!!


3. Megszállott kézilabda rajongó vagyok, lelkesen nézem
a meccseket, és nem csak a TV-ben ;)


4. A sütés mellett a rajzolás a másik szenvedélyem, rajz szakos
 tanárként végeztem, és bár évek óta nem dolgozom a szakmában,
 a grafika azóta is létfontosságú  az életemben.


5.Zenész családból származom, édesapám kiváló zongorista,
 én is sok hangszert kipróbáltam: zongoráztam, doboltam,
de kedvencem a basszusgitár volt, amit évekig egy haverokból 
álló rockzenekarban nyúztam :)


6. Jelenleg kamaszlányok pótanyukájaként dolgozom, 
középiskolás kollégistákat nevelgetek, akik között 
gyakran elveszek...:)


7. Rajongok Audrey Hepburn-ért, minden szinten a példaképem,
életem egyik meghatározó élménye volt, amikor 
Londonban részt vehettünk Szofival egy, az eredeti,
ikonikus ruháiból rendezett kiállításon!


iLDó

2014. január 11.

Mokka cupcake

Tegnap rám tört a kísérletezhetnék.
A héten találtam egy csomó jó linket, mesés cupcake-ekkel,
gondoltam ideje elszakadni a jól bevált Hummingbird-ös
receptemtől, és kipróbálni valamai újat!Bejött:)
A cupcake tésztáját ITT találtam, és azért fogott meg,
mert joghurt van benne, ami köztudottan nagyon puhává,
lággyá teszi a tésztát.Meg persze az adag feketekávé is
ígéretesnek hangzott...Az eredmény szuper:
nagyon csokis, nagyon fekete, de nem tolakodóan kávés
pihepuhaság!Megy a kedvencek közé!:)

Elkészítés:
1. A száraz anyagokat ( liszt, cukor, kakaó, szódabikarbóna,
sütőpor) egy tálban összekeverem.
2. Egy másikban a nedveseket: étolaj, joghurt, tojás, 
vanília kivonat.
3.A nedveset hozzáöntöm a szárazakhoz, kicsit összekeverem,
végül mehet bele a kávé, és ezzel simára dolgozom.
4. Egy annyira híg tésztát kapunk,hogy én kancsóból
öntöttem a kapszlikba, és erősen aggódtam,hogy
mi lesz ebből. De csak nyugalom, miniknél 12 perc elteltével
tökéletes sütiket húzunk ki a 180 fokos sütőből.

Frosting:
Elképesztően habos, könnyű, csodás állagú krém,
 egyszerűen odáig vagyok érte!!!!
A receptet ITT találtam, konkrétan 2 összetevőből áll:
vajból és csokiból.
Az eredeti recept hatalmas adag: 300 g csoki és 450 g vaj.
Én csak 100 g csokival  és 150 g vajjal készítettem, így:

1. Az összetört étcsokit és a vajdarabokat egy edényben
gőz fölött megolvasztjuk.
2.A kapott híg masszát lehűtjük, majd hűtőben tartjuk,
míg teljesen szilárd állapotúvá nem válik.
3. Ekkor kézi mixxerrel 2-3 perc alatt habosra mixeljük.
Nekem  a 24 mini cupcake után annyi maradt,hogy még 
leglább 12 másikra elég lenne, szóval elég nagy adag.

2014. január 3.

A nagy esküvői project...

Nem ez az első alkalom, hogy esküvőre sütök, de az,hogy
250 darabot, na olyan még nem volt! 10 órányi konyhai
munkálkodás után született meg a fekete-fehér-ezüst
esküvői kollekció, ami sikeresen szerepelt a nagy eseményen:)