2015. augusztus 21.

Házi fahéjszörp

Idén már 2. alkalommal főztem meg a 
fahéjszörpöt, ami egy elképesztően finom cucc!
A receptet még tavaly nyáron találtam a 
They Draw & Cook- on, Cinnamonade néven.
A limonádé után, aranyos, nem? :) Én
fanatikus fahéj imádó vagyok, képes vagyok bármilyen
desszertbe beletenni, és azonnal elvarázsolt az ötlet, hogy
végre valami, amiben nem csak asszisztál, hanem 
ő a főszereplő.Ráadásul ital???? Azonnal kipróbálós
volt a dolog, és mivel a fahéjzselés grízpudinghoz
felhasználtam a tavalyi főzés utolsó cseppjeit,
máris bekevertem egy újabb adagot. Most 
fahéj illatban úszik a lakás, és ezt annyira imádom 

Elkészítés:
1. A citrom héját zöldséghámozóval levágom, és 
az összes többi hozzávalóval egy lábasba teszem.
2. Felforralom, és lassú tűzön 1 óráig főzöm, amíg
mély,sötétbarna színe nem lesz.
3. Elzárva hagyom kihűlni, majd leszűröm,
üvegekbe töltöm, és lezárom. Sokáig eláll, még
hűtés nélkül is.
Tipp:
Ha egy kicsi, csinos üvegbe tesszük, remek gasztroajándék!
Én folyamatosan gyűjtöm a 2 dl-es kis üvegeket,
erre a célra.

Grízpuding fahéjzselével

Én nagyon szeretem a grízes desszerteket. Emlékezzetek
csak a nagy sikerű tejbegríztortára, amit 
rengeteg olvasóm készített el. Na, ez a desszert is 
sikerre van ítélve, mert szerintem a fahéjas tejbegrizt 
szinte mindenki szereti. Ez a pohárdesszert ennek egy 
újragondolt változata, és én már 2. alkalommal készítem.
Elsőre olyan gyorsan elfogyott, hogy nem volt időm
lefotózni :) A fahéjszörp házi készítésű, a recept  I T T
található.

 
Elkészítés:
1. A tejet, a grízt, a cukrot és a vaníliát egy lábasba tesszük,
és folytonos kevergetés mellett felforraljuk.
2. 1-2 perc elteltével, ha gríz besűrösödött, elzárjuk , 
és 2 pohárba öntjük.
3. Elkészítjük a zselét: a fahéj szörpöt elkeverjük a 
tortazselével, és kevergetve felforraljuk.
4. Pár perc hűlés után a kihűlt gríz tetejére öntjük.
5. Jól behűtve tálaljuk.

2015. augusztus 15.

Pie pop

...avagy egy falatnyi pite a pálcikán.
Régi vágyam volt kipróbálni ezt a fajta sütinyalókát, csak
valahogy ebben a 40 fokban nehezemre esik begyújtani a 
sütőt, már hetek óta.Majdcsak vége lesz, nagyon várom már
az őszt. Na, de ma Anikó barátnőméknél nagy családi esemény
van, Mandel kisfia 3 éves lett, és nagyon szeretett volna
pite-popokat a bulira. Megvolt a motiváció, úgyhogy 
le kellett küzdeni a hőmérőt.Sikerült.
És a maradékot majszolva megkockáztatom, hogy
meg is érte...






Elkészítés:
1. A lisztet a cukorral és a sóval elkeverjük, majd kézzel
hozzámorzsoljuk a vajat/margarint.
2.Annyi jéghideg vizet teszünk hozzá, amennyitől éppen összeáll.
3.Fóliába csomagolva 1 órát pihentetjük a hűtőben.
4.Lisztezett deszkán 2-3 mm vékonyra nyújtjuk, és 
pogácsa szaggatóval köröket szaggatunk.
(az enyém 4 cm átmérőjű volt)
5. A korongokat tepsire helyezzük, a tepsi 2 
végére egy sorban.
4.Mindegyik közepére teszünk egy pálcát, nyugodtan
rálóghat a körre,hogy biztosan ne tudjon majd
kiesni belőle.
5.Ezután egy csepp lekvárt helyezünk a körök közepére.
6. A fedélnek használt körökre pici lyukasztóval
mintát is lyukaszthatunk, így kilátszik majd a 
töltelék.
7. A fedőkörök hátulját megkenjünk a felvert 
tojással, ez ragasztja majd oda őket a lekváros
alsó részekhez.
8.Miután jól rányomkodtuk, különösen a pálca körül,
egy villa vagy pálca segítségével körbenyomkodjuk
a széleket.
9.Már csak egy tojásos kenés, és mehet is 
a 180 fokra előmelegített sütőbe.
10.15-18 perc alatt aranybarnára sütjük őket.
11. A tepsiben hagyjuk kihűlni, mert a friss
popok még lágyak, és könnyen letörnek a 
pálcáról.