A Karácsony elmaradhatatlan sütije a mézeskalács.
Én idén kicsit a skandináv szenvedélyemnek is hódoltam,
egészen vékonyra nyújtottam a tésztát, ami által olyan
roppanós kekszeim is lettek, mint a nagy kedvencem, a
norvég Pepparkakor. De egyénként ez a jól bevált
rögtön puha mézeskalács receptem, amit évek óta
használok, és nagyon szeretem, mert nemcsak nagyon
finom, de sütés közben egyáltalán nem terülnek,
deformálódnak a kekszek, ami az utólagos díszítés
szempontjából szerintem nagyon fontos tényező!
Idén többféle technikát alkalmaztam a dekorálásra: van
klasszikus cukormázas, fehér fondant burkolatos,
csokiba mártott, cukorgyöngyös, natúr, sőt, még csoki
transzferfóliát is bevetettem. Imádom , hogy ilyen
sokszínű a kis csapat! ❤
Elkészítés:
1. Begyúrjuk a mézeskalács tésztát: a vajat a mézzel
mikróban összeolvasztjuk, kicsit hagyjuk hűlni.
2. A cukrot a tojásokkal, citromlével, narancshéjjal,
szódabikarbónával,fűszerekkel kikeverjük.
( én tettem bele egy extra csipet kardamomot,
mert imádom! )
3.Hozzáadjuk a lisztet, és a mézes keveréket,
és összegyúrjuk a tésztát.
Lágy massza lesz, ilyennek kell lennie!
4. 1 éjszakát hűtőben pihentetjük.
5. Másnap lisztezett deszkán 3mm vékonyra nyújtjuk,
és tetszőleg alakúra szaggatjuk.
6. Előmelegített 180 fokos sütőben 9-10 percig sütjük.
7. Ha kihűltek, a választott technikával dekoráljuk őket.
8.Fémdobozban hetekig elállnak.