Az idei karácsonyi kollekcióm...
2013. december 25.
Gyömbéres golyó
Ezt a receptet már jó régen találtam, de Karácsonyra tartogattam.
Nem véletlen.. igazi ünnepi hangulata van, és nem csak a
hópelyhek miatt! Van ebben minden: kicsit mézeskalács,
kicsit a 2. hazám, Norvégia karácsonyi Pepperkakorja,
nekem kimondottan karácsonyi sütinek bizonyult.
A gyömbéres kekszet még Szofitól hoztam Angliából,
ha valaki tud hazai verziót, ossza meg velünk, legyen
kedves! De ha nincs,akkor szerintem natúr háztartási kekszből
is megoldható egy kis gyömbér hozzáadásával. Csak akkor
tegyetek bele cukrot is, itt nem kellett, mert a gyömbéres
keksz már önmagában is édes volt.
Az eredeti recept fehér csokiba mártotta, de nekem pont
volt kimaradva egy kis cukormázam a puszedligyártásból,
úgyhogy kicsit eltértem tőle, és hópelyheket rajzoltam a
golyók tetejére. Kedvencem az idei kollekcióból :)
Elkészítés:
1. A kekszet daráljuk le.
2. Adjuk hozzá a fűszereket és a krémsajtot, és jól gyúrjuk
össze.
3. A masszából formáljunk diónyi golyókat, amiket tegyünk kicsit
a hűtőbe, dekorálás előtt.
4. Márthatjuk őket olvasztott csokiba is, vagy nyomózsákból
mintákat is rajzolhatunk a tetejükre.
5. Fogyasztásig hűtőben tároljuk.
2013. december 15.
Puszedli
Nekem a karácsony nem drága, utolsó pillanatban megvett
ajándékokról szól, hanem arról, hogy valami szívből jövő,
apró kedvességgel lepem meg azokat, akik fontosak számomra.
És ezek nemcsak a család és a barátok, hanem a
kollégák, diákjaim, a konyhás nénik a menzán,akik extra
adagot adnak a kedvenc ételeimből. Nem nagy dolog,
de szeretettel készítem és adom Nekik...
Amúgy a recept 2 másik összegyúrásából született,
Juditka konyhájából az alapreceptet kölcsönöztem,
a Sütidobozból pedig a popos formát.
Elkészítés:
1. A vajat és a mézet melegítsük meg, majd hagyjuk kihűlni.
( én a mikróba tettem)
2. A száraz anyagokat tegyük mind egy tálba.
3. Adjuk hozzá a tojássárgákat, a vajas-mézet, és a tejfölt,
és gyúrjuk össze a tésztát.
4. Én egy egész éjszakára tettem hűtőbe, de minimun 1 órára
mindenképpen ajánlatos.
5. Lisztezett deszkán nyújtsuk 3-4 mm vékonyra, és
szaggassunk tetszőleges formákat.
6. A forma közepére tegyünk egy kávéskanálnyit a
narancslével elkevert marcipánmasszából, majd
takarjuk be egy másik tésztaréteggel, és óvatosan
nyomkodjuk össze a széleket. Ha popot szeretnénk,akkor
most tegyük be a 2 réteg közé a hurkapálcát.
7. Sütőpapíros tepsin süssük őket előmelegített 200 fokon,
9-10 percig.
8. Ha kihűltek, olvasztott csokival és szórócukorral
díszíthetjük.
2013. december 8.
Pufipalacsinta
Egész héten pufipalacsintáról álmodoztam, de sajnos a december
nálunk olyan agyrém a koliban, hogy ilyenkor meghalni sincs
időm,annyit dolgozok!Úgyhogy jópár napnak kellett
reménytelenül eltelnie pufipalacsinta nélkül, mire eljött a szombat,
és vele együtt az a fél szabad óra, amikor megcsinálhattam!
Azt meg egyenesen égi jelnek vettem, hogy Linda pont
aznap rakta fel ezt a receptet....mi ez, ha nem felhívás
keringőre! :)Trükkös a recept, figyeljetek, mert a lisztet
valami érthetetlen oknál fogva ml-ben adta meg!!!!!!És én
tripláztam bele a cukrot, mert nem volt elég édes!Viszont
tojásfehérjehabozás nélkül lesz pufi, gyors, egyszerű, klassz
recept.Boldogság van :)
Elkészítés:
1. A lisztet, cukrot, sütőport, sót összekeverjük.
2. Hozzáadjuk a tojást és a tejet, jól elkeverjük, és
pihentetjük egy 20 percet.
3. Most keverjük hozzá az olvasztott vajat, és már lehet is
száraz serpenyőben sütni a kis drágákat!
2013. december 1.
Banános brownie
Szofika rukkolt elő ezzel a tétellel pár napja, és már akkor
tervbe vettem, hogy hétvégén tesztelek!!!! Amúgy is régen volt
brownie, meg hát banánnal???? Jóhogy!!!!!!
Na, olyan is,amire számítottam, BRUTÁL!!!!!!!!!
Egyetlen apró szépséghibája volt az enyémnek, csak 1
banán volt kéznél, így abból olyan kis átlátszó szeleteket
tudtam tenni a tepsi aljára, amiről picit nehéz volt lehúzni
a sütőpapírt.Szóval ne sajnáljátok belőle a banánt.....! ;)
Elkészítés:
1. A sütőt melegítsük elő 180 fokra, a tepsit béleljük ki sütőpapírral.
2. A banánt karikázzuk fel és borítsuk be vele a tepsi alját.
3. A csokit a vajjal/ margarinnal olvasszuk össze a mikróban.
4. A tojást a cukorral keverjük habosra,öntsük a csokihoz, és
mehet bele a liszt!
5.Öntsük a masszát a banánra és 15-20 percig süssük.
6. Ha kihűlt, borítsuk tálcára, húzzuk le a sütőpapírt, és
örvendezzünk a csodás banános tetőnek :)
Gesztenyés golyó
A golyó láz múlhatatlan...ez a "recept" már jó ideje
motoszkált a fejemben, félelmetesen bonyolult, mint az
összes többi :) Nincs is ezeknek klasszikus értelemben vett
receptjük, csak összegyúrunk 10-15 dkg kekszet
valami krémes anyaggal, legyen az lekvár, krémsajt,
mogyorókrém vagy most éppen gesztenyepüré.
Nem lehet hibázni!!! Ezzel sem! :)
Elkészítés:
1. Összegyúrjuk a gesztenyepürét, a kekszet és a
rumot/rumaromát.
2. Diónyi golyókat formázunk a masszából, amiket
olvasztott fehér csokiba mártunk.
3. Fogyasztásig hűtőben tároljuk.
2013. november 21.
Citromos-birsalmás cookie
Csak egy gyors keksz munkába menet előtt, mert ma
éjszakás vagyok, és ezt most akkora büntetésnek érzem, hogy
a bánatomat sütibe fogom fojtani...:(
Ennél vidámabb indíttatásból is nyugodtan megsüthetitek :)
Elkészítés:
1. A margarint a mikróban megolvasztom, majd egy
kicsit hagyom hűlni.
2. Ezután belekeverem a cukrot,a vaníliát,a tojást és
a lemon curd-ot.
3. Egy másik tálban összekeverem a száraz anyagokat: lisztet,
szódabikarónát, sót, reszelt citromot, és a birsalma
sajt kockákat.
4. Hozzáöntöm a keveréket a nedves alaphoz és jól összekeverem.
5. Sütőpapíros tepsire diónyi halmokat rakok, egymástól elég
messze, mert nagyon terülnek.
6. 180 fokon 8-9 percig sütöm őket.
2013. november 15.
Banános golyó
Ezeket a golyókat nem lehet megunni!!!Még mindig egy vagon
elmentett receptem van,amit mindenképpen ki kell próbálni!
Ez is közte volt, és nem csalódtam benne!Ha több időm lett volna,
akkor megmártottam volna őket csokiban, teljesen, de így is
működik a dolog!
Elkészítés:
1. A banánt villával összetörjük, majd hozzáadjuk
a többi hozzávalót és a masszát jól összegyúrjuk.
2. A masszából diónyi golyókat formázunk.
3. A csokit mikróban megolvasztjuk, és egy zacskóból
csíkokat húzunk a golyók tetejére.
4. Kb 1 órára hűtőbe tesszük, és már ehetjük is!
2013. november 5.
Kardamomos-csokis keksz
Ehhez a kekszhez kedvenc gasztrobloggerem, Linda Lomelino
adta az inspirációt!Jajjj,hogy az a csajszi mindig olyan
szépséges dolgokat csinál!!!!Mikor megláttam ezt a receptet ,
nem volt kérdés, nekem ilyen keksz KELL!!!!Kicsit variáltam a recepten,
konkrétan megfeleztem, meg a jelenlegi sztár fűszeremből, a
kardamomból is került bele egy csipet, annyira rá vagyok kattanva,
hogy így a tél közeledtével szinte mindenbe rakok egy picit!
Esős, kanapén összebújós, tvnézős estékre tuti nyerő!
Elkészítés:
1. A margarint a mikróban megolvasztom, majd egy
kicsit hagyom hűlni.
2. Ezután belekeverem a cukrot,a vaníliát, és a tojást.
3. Egy másik tálban összekeverem a száraz anyagokat: lisztet,
szódabikarónát, sót, kardamomot, csokidarabkákat.
4. Hozzáöntöm a keveréket a nedves alaphoz és jól összekeverem.
5. Sütőpapíros tepsire diónyi halmokat rakok, egymástól elég
messze, mert nagyon terülnek.
6. 180 fokon 8-9 percig sütöm őket.