2015. július 18.

Barackos galette

Osztottam már meg galette receptet itt a blogon,
 tavaly nyáron is nagy sláger volt. Idén még jobban beleszerettem,
 mert a friss,zamatos, illatos nyári gyümölcsöknek szerintem 
ez a legméltóbb feldolgozási módja.Nem kell őket agyoncukrozni,
vagy éppen felismerhetetlenre aprítani, darálni, ebben a sütiben
teljes fényükben tudnak ragyogni! Ez a pár szem őszibarack 
mindenképpen hálás volt azért, hogy ropogós, omlós tésztába
csomagoltam őket, és egy csodás nyári ízélménnyel leptek meg!
Köszönöm nekik :)

Elkészítés:

1. A lisztet a cukorral és a sóval elkeverjük, majd kézzel
hozzámorzsoljuk a vajat/margarint.
2.Annyi jéghideg vizet teszünk hozzá, amennyitől éppen összeáll.
3.Fóliába csomagolva 1 órát pihentetjük a hűtőben.
4. A tésztát 3-4 mm vékonyra nyújtjuk, és 6 db  12 cm 
átmérőjű kört vágunk ki belőle.
5.A körök közepét megszórjuk grízzel,és egy fél, felszeletelt 
barackot helyezünk rájuk.
6. A körök szélét megkenjük tojással, és én most 
Gordon Ramsay technikáját ellesve csíptem össze a 
tésztát úgy 2 centinként.
7. Ha kész a kosárka, akkor picit szét lehet nyitni
a barackvirágot, hogy szépen elterüljön, és kitöltse a helyet.
Én még egy kanálnyi juharszirupotis locsoltam a tetejére.
8.Még egy kis tojás a tésztára, és már mehet is 
a 170 fokos,légkeveréses sütőbe.
9. Kb. 15 perc múlva csodás aranybarnára sülnek.

2015. július 9.

Kekszes-pudingos kocka

Egy elfeledett régi kedvencet vettem elő.Középiskolás éveim
sztárja volt ez a süti, amit egy osztálytársam hozott az
egyik sulis klubdélutánra. Na, lebuktattam magam, hogy
nem mostanában voltam gimis, a mai fiatalság számára 
ez már egy múzeális fogalom...klubdélután :D
Pedig tessék, az ifjú hölgyek sütés iránti kedvének felkeltésére
is alkalmas volt ez az esemény, mert onnantól kezdve
éjjel-nappal ezt a menő sütit "sütötte" mindenki.
Eszembe jutott a napokban, és bár legalább 
10 éve nem csináltam, olyan ez, mint a biciklizés,
 nem lehet elfelejteni:)
 És bár a sütési képességeim már jóval túlhaladták
 ezt a szintet azóta, azért ez még mindig egy remek nyári édesség!
És nekem egy nagyon nagy adag nosztalgia ! :)


 

Elkészítés:
1. A kekszekkel beborítjuk a tepsi alját.
2. A pudingot megfőzzük ( az enyém csokis volt), és a 
keksz rétegre öntjük.
3. Ha megkötött, beborítjuk a bogyós gyümölcsökkel. 
( én málnát és ribizlit használtam.)
4. Végül tortazselét készítünk, és  beborítjuk vele a 
gyümölcsök tetejét.
5. Szigorúan pihennie kell egy éjszakát a hűtőben, 
mert a keksz csak így tud megpuhulni.