2014. július 12.

Levendulás gombok

Na, ez úgy kezdődött, hogy sütöttem szülinapra egy doboz
levendulás kekszet.És 2 db nem került bele a dobozba...


...A. megkóstolta, és közölte, hogy ez vetekszik a "gumisütivel"
( clafoutis), és azonnal süssek egy egész adaggal!
Úgyhogy nagy boldogságomra, 1 nap leforgása alatt 2x is
levendula illatban úszott a lakás, ami, mint már sokszor 
emlegettem, számomra a sütés egyik legimádottabb momentuma:)


Na és a gomb forma...valamikor úgy 4 éve sütöttem egy rózsás
gombsütit, még blogom se volt, de az akkora port kavart, hogy 
kb. onnantól kezdve rajongok a kekszekért !


A tészta a "30-20-10"-es linzer felezett adagja, és ebben most
tojás sincs, sokkal omlósabb, könnyebb így!


Elkészítés:
1. A lisztet,a porcukrot,a levendulát,
és a vanília aromát a margarinnal  jól összegyúrjuk.
2. Legalább 1 órára hűtőbe tesszük pihenni.
3. 7-8 mm vastagra nyújtjuk lisztezett deszkán, és 
tetszőleges formára szaggatjuk.
 A gomb formához egy kisebb kör alakkal(nekem
egy fűszertartó kupakja volt),belenyomjuk a peremet,
és egy szívószállal a gomblyukakat.
4. Sütőpapíros tepsire tesszük őket,
 és az az ideális, ha még ekkor is vissza tudjuk tenni 
őket 15-20 percre a hűtőbe( jobban megtartják 
a formájukat, ha hidegen mennek a sütőbe)
5. Előmelegített 180 fokos sütőben 10-12 percig 
sütjük őket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése