2016. szeptember 16.

Őszi galette

Van az udvarunkban egy gigantikus fügefa.
A gond csak az, hogy már olyan magas, hogy még a 
függőfolyosóról is képtelenség elérni a rajta pompázó
fügéket. Fél óra és egy partvisnyél kellett hozzá, hogy 
azt a 4 szemet levadásszam, ami ehhez a sütihez kellett.
De megérte a küzdelem! 
Az eredeti receptet ITT találtam, és azonnal beleszerettem!
Én még kicsit bővítettem az őszi gyülömcsskálát a 
körtével, és nemcsak a tésztába tettem kardamomot, hanem
a gyümikre is, mert annyira szeretem!!!! 
Elképesztően érdekes és különleges íze lett ezektől a 
nem mindennapi gyümölcsöktől, és hát a kardamom...
az Ősz ajándéka ez a süti! 

Elkészítés:
1. A tésztához először a zabpelyhet kávédarálóval por állagúvá
daráljuk.
2. A konyhai robotgépbe tesszük a többi száraz anyaggal együtt:
liszt, cukor, fűszerek, csipet só.
3.A hideg vajjal morzsalékos állagúra mixeljük.
4. Hozzáadjuk a vizet és a citromlevet, és néhány gyors,
pulzáló keveréssel összedolgozzuk a tésztát.
5. 1 órár hűtőbe tesszük pihenni.
6. Közben a gyümölcsöket felvágjuk, és a mézzel/
juharsziruppal, illetve a kardamommal összekeverjük.
7. A tésztát lisztezett deszkán 3 mm vastagra nyújtjuk,
nagyjából kör alakúra  és egy sütőpapíros tepsire
helyezzük.
8. Halmozzuk a közepére a gyümölcsöt, szórjuk meg
egy kis durvára vágott dióval, és a  tészta
széleit hajtsuk körben a töltelékre.
9. Kenjük meg a tésztát egy kis tejföllel, szórjunk rá 
egy pici barna cukrot, és előmelegített 180 fokos sütőben
süssük 30-35 percig, amíg aranybarna nem lesz!

2016. szeptember 2.

Szilvás crumble

Szeretem az őszt!És bár még csak papíron van itt, én már 
hangolódok rá lélekben, mert a szeptember-október-november
triász a kedvenc időszakom az évben!
Szofikám pár napja megosztotta ezt a régebbi receptjét az 
oldalán, és én már szinte éreztem is a fahéj illatát, amint
a rotyogó-vöröslő szilvaszósszal együtt
 bejárják a konyhát...hmmmm.
Ismerem magam, ilyenkor már kár szembemenni az árral, 
mert úgysem nyugszok !
És olyan jó, hogy egyszercsak tényleg elkzed begyűrűzni 
a szobába az a bizonyos illat....köszi az élményt, Szilva! :)

Elkészítés:

11. A szilvát megmossuk, kimagozzuk, negyedekre vágjuk.
 Lecukrozzuk, megszórjuk a fűszerekkel és állni hagyjuk egy tálban,
 amíg a tésztát elkészítjük.
2. Egy tálba szitáljuk a lisztet a cukorral és a jéghideg vajat kis 
kockákra vágva hozzáadjuk. Addig morzsoljuk a tésztát, 
amíg zsemlemorzsa-szerű állaga nem lesz. 
3. A lecukrozott szilvát az edények aljába helyezzük,
 majd rászórjuk a morzsát.
4. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 1 óráig sütjük.

2016. július 9.

Müzli keksz

Mostanában ritkán posztolok. Ennek csak részben az időhiány
az oka, sokkal inkább az a tény, hogy nem botlok olyan jó
receptekbe, amiket érdemesnek éreznék megosztani. 
Ez biztos abból is fakad, hogy én is mást érzek jónak, finomnak,
izgalmasnak, mint 2 évvel ezelőtt. Egyre kevésbbé hoznak lázba
a nagyon édes, nagyon vajas, nagyon krémes édességek,
viszont egy egyszerű, egészséges, könnyű desszert annál inkább.
Így nagyon megörültem, amikor rábukkantam erre a kekszre
Rozé Kacsánál, mert azonnal tudtam, hogy ezt a kekszet
nekem találták ki! Olyan csodás napindító finomság, amit
abba se lehet hagyni egész nap! Már túl vagyok a 2. adagon is,
 és teljesen beleszerettem ebbe a kicsit grillázsos, karamellás, 
roppanós csodába :)

Elkészítés:

1. Egy edénybe összekészítjük a száraz anyagokat.
2. Egy másikban összeolvasztjuk a vajat+mézet+cukrot, végül
hozzáöntjük a meleg vízben feloldott szódaikarbónát.
3. Összekeverjük a 2 edény tartalmát.
4. Sütőpapíros tepsire evőkanálnyi halmokat teszünk,
és egy vizes kanállal ellapítjuk őket.
5. 160 fokos légkeveréses sütőben 7-9 perc alatt
aranybarnára sütjük.Én a sütés vége előtt 1-2 perccel 
egy fém befőttesüveg fedővel ellapítottam a kekszeket, 
de ez a lépés nyugodtan  kihagyható. 
6. Néhány percnyi hűlés után rácsra tesszük őket,és
ott teljesen kihűtjük.
Jól záródó fém dobozban sokáig eláll.

2016. március 25.

Húsvéti fahéjas keksz

 Szomorúan kellett szembesülnöm a ténnyel, hogy az idei
húsvéti sütés nem lesz egyszerű menet. A család 80 %-a
diétázik, fogyózik, kerüli a cukrot...hát így aztán
kihívás bármiféle édességet készíteni! :(
 Maradt hát az örök favorit linzer keksz, 
mert ebből 1-1 darabot mindenki megenged magának,
ez nem minősül főben járó bűnnek.
Így aztán előkaptam egy tojás alakú szaggatót és 
némi cukormáz meg fondant közreműködésével
tavaszt varázsoltam :)


Elkészítés:
1. A cukrot, lisztet,sütőport,fél teáskanál fahéjat,
 elmorzsoljuk a hideg vajjal, 
majd  pár csepp hideg vízzel tésztává gyúrjuk.
2. Legalább 1 órára hűtőbe tesszük.
3. 3-4 mm vékonyra nyújtjuk, tojás alakúra szaggatjuk.
4. 180 fokon 8-9 percig sütjük őket.
5. Ha kihűltek,cukormázzal és fehér fondanttal
díszítjük.


2016. március 11.

Narancsos mini galette

Hosszú hallgatás után jelentkezem. Az elmúlt fél év
nagyon feszített tempóban telt az életemben, az imádott
vállalkozásom, a Magnolia minden pillanatomat 
kitöltötte, és a szabadidő fogalma átmenetileg megszűnt
létezni számomra. Ám most végre egyenesbe jöttem,
és azt remélem, hogy ezentúl a Tündérsütire is annyi
időm jut majd mint régen, és amennyit szeretnék.
No, ennyi röpke életrajzi kitérő után, boldogan újságolom,
hogy SÜTÖTTEM! :) Vééééééégre!
Egy régi kedvenc, a galette került elő,
amit eddig csak nyári gyümölcsökkel készítettem.
Ez a narancs ügy régóta foglalkoztatott már, 
és nem csalódtam! A galette ezennel átlépett
a nyári sütik kategóriából az egész éves kedvencek
táborába! :)

Elkészítés:
1. A tésztához a lisztet a cukorral ,a sóval, a fahéjjal 
elkeverjük, majd kézzel hozzámorzsoljuk a vajat/margarint.
2.Annyi jéghideg vizet teszünk hozzá, 
amennyitől éppen összeáll.
3.Fóliába csomagolva 1 órát pihentetjük a hűtőben.
4. 3-4 mm vékonyra nyújtuk lisztezett deszkán.
5. Az alaposan megmosott narancsokatt
 kb. fél cm-es szeletekre vágjuk.
6. A szeleteket a tésztára helyezzük, és késsel
2 cm-es ráhagyással körbevágjuk a tésztát
a szeletek körül.
7. A felvert tojással megkenjünk a tésztát, és 
összecsipkedjük a narancskarika körül.
(én itt szórtam rájuk egy kis levendulát,
nem kötelező,aki nem szereti tehet rá fahéjat is)
 8.Még egy kis tojás a tésztára, és már mehet is 
a 170 fokos,légkeveréses sütőbe.
9. Kb. 15 perc alatt csodás aranybarnára sülnek.