2015. január 30.

Kelesztés nélküli pogácsa

Már a hétvégén pogit akartam sütni, de nem lapult a hűtőben
se tejföl, se túró, és nálam a nyerő pogiban ezek valamelyike
mindig szerepel. Na, ma minden hozzávalót beszereztem, de
nem terveztem a fél napot erre szánni, így kelesztés nélküli
receptet kutattam. Barbi konyhájában találtam ezt, amit picit
átalakítva sütöttem meg. Csak ajánlani tudom, mert nemcsak
mindennel együtt fél óra alatt elkészült, hanem elképesztően
lágy és puha is lett!



A tetejére: 

- 1 tojás
- 1-2 ek. fekete szezámmag


Elkészítés:
1. A lisztet egy tálba szitáljuk, közepébe mélyedést csinálunk,
 belemorzsoljuk az élesztőt, és ráöntjük a langyos, cukros
tejet.
2. 10 percig hagyjuk, hogy felfusson.Ekkor hozzáadjuk a sót,
olvasztott vajat és tejfölt, jól összegyúrjuk, és 
kidagasztjuk.
3. Azonnal lehet nyújtani, ujjnyi vastagra, és szaggatni.
4. Sütőpapíros tepsire tesszük őket, egy felvert 
tojással megkenjük a tetejét, és megszórjuk szezám
maggal.
4. A sütő aljába egy lábos vizet teszünk, és csak
akkor kapcsoljuk 180 fokra, ha betettük a pogikat.
5. 20-25 percig sütjük, amíg piros nem lesz a teteje.

2015. január 17.

Almás-mandulás clafoutis

Téliesített clafoutis ajánlatom következik.
Az alaptészta a szokásos, mert ami bevált, azon
minek változtassunk! Az alma és a mandula 
melengető téli páros, amit már csak egy kis 
fahéjjal lehet megkoronázni.Nálunk még 
melegen elfogyott... :)


Elkészítés: 
1. Az almákat meghámozzuk, vékonyan felszeleteljük,
és az 1 ek. vajon picit megpároljuk.
2.Összeállítjuk a clafoutis tésztáját: a száraz alapanyagokat
egy tálba tesszük: liszt, cukor, só, fahéj.
3. Egy másikban  összekeverjük a tojásokat és a 3
ek. olvasztott vajat, 
és hozzáöntjük a száraz anyagokhoz.
4. Végül hozzáöntjük a tejet, és alaposan kikeverjük.
5. 20x20 cm-es sütőpapíros tepsibe önjük, tetejére 
rákanalazzuk a párolt almát, és megszórjuk a 
szeletelt mandulával.
6. 180 fokos előmelegített sütőben 25-28 percig sütjük, 
míg a szélei aranybarnák nem lesznek.