Van az udvarunkban egy gigantikus fügefa.
A gond csak az, hogy már olyan magas, hogy még a
függőfolyosóról is képtelenség elérni a rajta pompázó
fügéket. Fél óra és egy partvisnyél kellett hozzá, hogy
azt a 4 szemet levadásszam, ami ehhez a sütihez kellett.
De megérte a küzdelem!
Az eredeti receptet
ITT találtam, és azonnal beleszerettem!
Én még kicsit bővítettem az őszi gyülömcsskálát a
körtével, és nemcsak a tésztába tettem kardamomot, hanem
a gyümikre is, mert annyira szeretem!!!!
Elképesztően érdekes és különleges íze lett ezektől a
nem mindennapi gyümölcsöktől, és hát a kardamom...
az Ősz ajándéka ez a süti! ❤
Elkészítés:
1. A tésztához először a zabpelyhet kávédarálóval por állagúvá
daráljuk.
2. A konyhai robotgépbe tesszük a többi száraz anyaggal együtt:
liszt, cukor, fűszerek, csipet só.
3.A hideg vajjal morzsalékos állagúra mixeljük.
4. Hozzáadjuk a vizet és a citromlevet, és néhány gyors,
pulzáló keveréssel összedolgozzuk a tésztát.
5. 1 órár hűtőbe tesszük pihenni.
6. Közben a gyümölcsöket felvágjuk, és a mézzel/
juharsziruppal, illetve a kardamommal összekeverjük.
7. A tésztát lisztezett deszkán 3 mm vastagra nyújtjuk,
nagyjából kör alakúra és egy sütőpapíros tepsire
helyezzük.
8. Halmozzuk a közepére a gyümölcsöt, szórjuk meg
egy kis durvára vágott dióval, és a tészta
széleit hajtsuk körben a töltelékre.
9. Kenjük meg a tésztát egy kis tejföllel, szórjunk rá
egy pici barna cukrot, és előmelegített 180 fokos sütőben
süssük 30-35 percig, amíg aranybarna nem lesz!