2014. december 16.

Karácsonyi linzer pop

Kezdődik a karácsonyi gasztroajándékok készítése!
Imádom!Megtervezni, kitalálni, sütni, csomagolni,
átadni, örömet okozni!Nekem ez a Karácsony lényege!
Miután még nem adtam át ezeket a linzer popokat, nem 
is árulhatom el, hogy ki kapja őket, remélem ezt
elnézitek nekem :)

Elkészítés:
1. A linzert a hozzávalókból a szokott módon elkészítjük:
mindent összegyúrunk, és 1 órát pihentetjük a 
hűtőben.
2. Ezután tetszőleges formákra szaggatjuk, sütőpapíros tepsire 
helyezzük, és mindegyikbe óvatosan beleszúrunk egy
nyalókapálcát.
3. Előmelegített sütőben 180 fokon 8-10 perc alatt 
megsütjük.
4. Ha kihűltek, a marcipán vagy cukorpasztát 2-3 mm 
vékonyra nyújtjuk, kiszaggatjuk a választott díszítő
motívumokat, a kekszeket megkenjük ecsettel egy kis
mézzel vagy juharszuruppal, és ennek segítségével 
rájuk ragasztjuk a mintát.
5. Már csak a csomagolás van hátra, és lehet is 
ajándékozni !

2014. december 14.

Kávés kifli

Tradícionális karácsonyi süti nálunk a kávés kifli.
Szofi sütötte először pár éve, és azóta ő is, én is
elkészítjük minden évben. Nem tudni,hogy miért lett
belőle kötelező ünnepi desszert. Jah, de! Mert nagyon
egyszerű, mutatós, és ráadásul még finom is, főleg a 
reggeli kávé mellé.Már a szépséges hópihés
fém dobozban várja, és reméli ,hogy megéri a
Karácsonyt :)


Elkészítés:
1. Gyúrjunk össze minden hozzávalót, és a tésztát tegyük 
min. 1 órára hűtőbe.
2. Osszuk 8 részre, minden részből formázzunk a kezünkkel
rudat, és azt is vágjuk további 8 részre.( 64 db icipici kifli lesz az
egész adagból)
3.Az így kapott hurkákból formázzunk kifliket, és tegyük őket
sütőpapíros tepsire.
4. Előmelegített 180 fokos sütőben 10 perc alatt megsülnek.
5. Általában a kiflik 2 végét szoktuk fehér csokiba mártani, én
most sűrűn egymás mellé tettem őket, és csak átszaladtam vele
a habzsákba töltött csokival.

2014. december 7.

Vaníliás fudge

Kb. fél éve van a várólistámon a házi vajkaramella, mert 
fanatikus fudge-rajongó vagyok!! Igazán finomakat 
Angliában ettem, ez az egyik dolog, ami hiányzik a 
brit életből.Illetve ami hiányzoTT, mert abban a  pillanatban 
 amikor megkóstoltam ezt a házi verziót, az kitörölt minden
korábbi ízélményt!Atyáááám, ez valami elképesztően 
mennyei!!!Örök hálám a receptért Praliné Zsuzsinak!!!!
Régen zsebeltem be ennyi bókot a konyhai ténykedésemmel...
a csodás íze mellett már ezért is megéri elkészíteni! ;)

Elkészítés:
1. A csoki kivételével mindent egy lábasba teszek, és lassú
tűzön melegíteni kezdem, amíg a cukor fel nem olvad 
(6-8 perc).
2. Ekkor nagyobb hőfokon, óvatosan kevergetve addig forralom,
amíg nem karamellizálódik az oldat, a tejszerű állag áttetszővé, 
sűrűvé válik, és elválik az edény falától ( kb. 10 perc)
Maghőmérővel ez 114 fokon következik be.
3. Ekkor félrehúzom, és apránként hozzákeverem a 
fehércsokit.Vigyázat, nekem ettől azonnal kötni 
kezdett a massza, alig volt időm a 14x14 cm-es, papírral
kibélelt formába belesimítani!
4. 1 óra elteltével tökéletesen megkötött szobahőmérsékleten,
azért felvágás előtt még betettem egy fél órára a hűtőbe.
5. Nagyon finom, lágy, krémes állagú deluxe édesség
lesz belőle, ami szépen csomagolva remek 
karácsonyi ajándék lehet!

2014. december 6.

Kakaós kesztyűk

A kókuszos prém ötletét Ágiiiiii Kicsi Világánál láttam 
először, aztán Szofikám  azonnal át is ültette  szimpla 
keksz változatra, ezt sütöttem meg én is.
Ez tulajdonképpen megint egy mezei  kakaós linzer, 
nekem csak arra példa, hogy egy aranyos, dekorációs
ötlettel hogy fel lehet dobni egy egyszerű kekszet is.



Elkészítés:
1. A lisztet, porcukrot, kakaóport, fűszerkeveréket
 a margarinnal,olajjal, vaníliával és tejszínnel
  jól összegyúrjuk.
2. Legalább 1 órára hűtőbe tesszük pihenni.
3. 5-6 mm vastagra nyújtjuk lisztezett deszkán, és 
tetszőleges formára szaggatjuk.(nálam kesztyű,
de lehet csizma is.)
4. Sütőpapíros tepsire tesszük őket,
és előmelegített 180 fokos sütőben 8-10 percig 
sütjük.
5. Ha kihűltek, cukormázba vagy
fehér csokiba mártjuk a tetejüket, és 
kókuszreszeléket szórunk rá.