2016. január 16.

Narancsos-mandulás muffin

"Jajjj, úgy ennék valami édességet!" - ugye ismerős a mondat? :)
Engem most péntek este fél 10kor kapott el ez a hangulat,
na meg persze az, hogy most azonnal szeretném, így
a gyors, finom, egyszerű sütik repertoárja jöhetett csak szóba.
A muffin alaprecept már sok soron bevált, ilyenkor ezt
veszem elő, és szétnézek a szekrényben, hogy mivel
tudnám turbósítani. Most a narancs lett a nyerő, nem
bonyolítottam túl a dolgot, viszont 15 perc elteltével 
már boldogan majszoltam az illatos sütiket!




1. Egy tálban összekeverjük a száraz alapanyagokat: 
lisztet,cukrot,sütőport,fahéjat.
2. Egy másikban a nedveseket: tojást,olvasztott vajat,
vaníliát, tejfölt, kevés vizet, hogy hígabb masszát kapjunk.
Ide kozkázzuk bele a narancsot is, nekem
utólag jutott eszembe, hogy a héját isbelereszelhettem volna. 
Legközelebb!
3.  2 laza mozdulattal épphogy csak összekeverjük a nedveset
a szárazzal.
4. A papírkapszlikkal kibélelt muffin formába adagoljuk
a tésztát( nekem 12 db-os, szilikonos formám van, ami 
valamivel kisebb,mint a fém)
5. Tetejükre kevés mandulaforgácsot szórunk.
6.. 160 fokon, légkeveréssel 13-14 perc alatt szép 
barnára sütjük.

2016. január 1.

Narancsos-fahéjas perec

Az idei Karácsony abszolút sztárja volt ez a perec. 
Az összes többi aprósüti kitartott Szilveszterig, ő
 viszont már csak történelem :) Nagyon szerette az
egész család, és én végtelenül boldog voltam, hogy 
az  új perecszaggatóm ilyen sikeresen debütált!




Elkészítés:
1. A cukrot, lisztet, fél teáskanál fahéjat,
reszelt narancshéjat elmorzsoljuk
 a hideg margarinnal, majd a tojássárgával 
tésztává gyúrjuk.
2. Legalább 1 órára hűtőbe tesszük.
3. 4-5 mm vékonyra nyújtjuk, és perec alakúra szaggatjuk.
4. 180 fokon 10-12 percig sütjük őket.
5. Ha kihűltek, olvasztott fehércsokiba mártjuk,
rácsra tesszük, és meghintjük még egy kis
fahéjjal.