2016. március 25.

Húsvéti fahéjas keksz

 Szomorúan kellett szembesülnöm a ténnyel, hogy az idei
húsvéti sütés nem lesz egyszerű menet. A család 80 %-a
diétázik, fogyózik, kerüli a cukrot...hát így aztán
kihívás bármiféle édességet készíteni! :(
 Maradt hát az örök favorit linzer keksz, 
mert ebből 1-1 darabot mindenki megenged magának,
ez nem minősül főben járó bűnnek.
Így aztán előkaptam egy tojás alakú szaggatót és 
némi cukormáz meg fondant közreműködésével
tavaszt varázsoltam :)


Elkészítés:
1. A cukrot, lisztet,sütőport,fél teáskanál fahéjat,
 elmorzsoljuk a hideg vajjal, 
majd  pár csepp hideg vízzel tésztává gyúrjuk.
2. Legalább 1 órára hűtőbe tesszük.
3. 3-4 mm vékonyra nyújtjuk, tojás alakúra szaggatjuk.
4. 180 fokon 8-9 percig sütjük őket.
5. Ha kihűltek,cukormázzal és fehér fondanttal
díszítjük.


2016. március 11.

Narancsos mini galette

Hosszú hallgatás után jelentkezem. Az elmúlt fél év
nagyon feszített tempóban telt az életemben, az imádott
vállalkozásom, a Magnolia minden pillanatomat 
kitöltötte, és a szabadidő fogalma átmenetileg megszűnt
létezni számomra. Ám most végre egyenesbe jöttem,
és azt remélem, hogy ezentúl a Tündérsütire is annyi
időm jut majd mint régen, és amennyit szeretnék.
No, ennyi röpke életrajzi kitérő után, boldogan újságolom,
hogy SÜTÖTTEM! :) Vééééééégre!
Egy régi kedvenc, a galette került elő,
amit eddig csak nyári gyümölcsökkel készítettem.
Ez a narancs ügy régóta foglalkoztatott már, 
és nem csalódtam! A galette ezennel átlépett
a nyári sütik kategóriából az egész éves kedvencek
táborába! :)

Elkészítés:
1. A tésztához a lisztet a cukorral ,a sóval, a fahéjjal 
elkeverjük, majd kézzel hozzámorzsoljuk a vajat/margarint.
2.Annyi jéghideg vizet teszünk hozzá, 
amennyitől éppen összeáll.
3.Fóliába csomagolva 1 órát pihentetjük a hűtőben.
4. 3-4 mm vékonyra nyújtuk lisztezett deszkán.
5. Az alaposan megmosott narancsokatt
 kb. fél cm-es szeletekre vágjuk.
6. A szeleteket a tésztára helyezzük, és késsel
2 cm-es ráhagyással körbevágjuk a tésztát
a szeletek körül.
7. A felvert tojással megkenjünk a tésztát, és 
összecsipkedjük a narancskarika körül.
(én itt szórtam rájuk egy kis levendulát,
nem kötelező,aki nem szereti tehet rá fahéjat is)
 8.Még egy kis tojás a tésztára, és már mehet is 
a 170 fokos,légkeveréses sütőbe.
9. Kb. 15 perc alatt csodás aranybarnára sülnek.