2014. április 25.

2014. április 21.

Briós

Új kapuk nyíltak meg a sütésben, mióta a hugicám megtanított kelt
tésztát sütni!Egyébként eszembe se jutott volna, hogy brióst 
süssek, de felbátorodtam az első sikeres sörkifli állományon,
úgyhogy bár izgalommal, de nem a teljes kudarc reményében
született meg az ötlet: legyen a briós a következő, hátha
az is sikerül! És WOW, sikerült!!!!!Szuper recept,
pihe-puha, pehelykönnyű, illatos, vajas kis csodák jönnek
ki a sütőből!Megyek is, gyúrom be a következő adagot ;)

Elkészítés:
1. A száraz anyagokat egy nagy edénybe rakjuk
( liszt,só,cukor)
2. Egy másikban a vizet, tejszínt, vajat, betesszük 1 percre
a mikróba, éppen csak langyos legyen, 
meg a vaj felolvadjon.
3. Ebbe morzsoljuk bele az élesztőt, de nem kell felfuttatni
egyből mehet a keverék a lisztes cucchoz.
4. Szép fényesre dagasztjuk, és a duplájára kelesztjük.
5. Ha ez megvan, 8 részre osztjuk és 
tetszőleges briós formára alakítjuk.
(ez egy hosszú hurka,amire csomót kötöttünk)
6.Tetejüket tojássárgával megkenjük, és még 
15-20 percet kelesztjük.
7.Ekkor jön a tojás fehérjés kenés, ettől lett  ilyen szép
márványos, Anyukám mondta,hogy a beiglit is így szokta:)
Én némelyikre jégcukrot is szórtam, jót tett nekik!
8. Kelt tészta Királnyő Szofikától úgy tanultam,hogy
nem melegítjük elő a sütőt,mert még addig is tud kelni
a tészta,amíg eléri a megfelelő hőfokot.Csak berakjuk 
a hideg sütőbe, egy kis lábas víz kíséretében és 180
fokon 20 percig sütjük.


Tippek:
-ha édesre szeretnétek, mehet bele 20 g cukor is,mert 
ez egy teljesen semleges ízű tészta
-én a következőbe vaníliát és citromhéjat is teszek,
akkor igazi kalács lesz belőle.

2014. április 18.

Choc chip cookie

Na, az úgy volt, hogy egy egész délelőttöt töltöttem el 
azzal, hogy kutattam a tökéletes cookie receptjét a 
neten, ami ragacsos, repedezett a teteje, és lehetőleg nem 
50 db-ra elegendő a recept.Teljes kudarc! Addigra viszont
kb. képben lettem,hogy melyik alapanyag mit okoz :
a keményítő segít teríteni, a tojás sárgája felel a ragacsos
állagért, és elvileg ez a rapcsos, rusztikus felület nem a 
sütőben alakul ki, hanem hűlés közben.
Hát összeraktam minden tudásomat, meg tudom hogy
nálunk olyan 10-12 db elég a kekszekből,mert csak én 
eszem, úgyhogy megszületett a saját verzióm, ami így 
első nekifutásra teljesen működőképesnek tűnik! 
Aki még ismer egyéb praktikákat az álom állag
eléréséhez, írjon, de izibe' !Addig meg itt az enyém. :)

Elkészítés:
1. A margarint a mikróban megolvasztjuk, és hozzákeverjük
a cukrot.
2. Ezután mehet bele a tojás és a vanília .
3. Majd az összes száraz anyag: liszt, sütőpor, keményítő,
és a csokicseppek.Ezt már csak egy fakanállal
 lazán összeforgatjuk.
4. Kötelező elem a hűtőben pihenés!Min. 2 óra, nekem bent
volt egész éjjel.
5. Sütőpapíros tepsire evőkanálnyi halmokat teszünk,elég
messze, mert optimális esetben terül, picit
ellapítjuk, és 180 fokos sütőben 8-9 percig
sütjük.Akkor is vegyük ki, ha még tök puha, mert
mire kihűl, pont jó lesz az állaga!

2014. április 4.

Cappuccino muffin

 Elszégyelltem magam, hogy milyen régen nem sütöttem
már muffint, úgyhogy gyorsan orvosolni kellett a problémát.
Semmi extra, amit éppen találtam itthon.Ebben a sütiben
ez a nagyszerű, ha tej,liszt meg tojás van otthon, akkor
már semmi akadálya hogy 15 perc múlva friss sütiillat
lengedezzen a lakásban! Kávé mellé, kávé helyett,
 kávé után... bármikor be lehet egyet dobni! :)


1.. Egy tálban összekeverjük a száraz alapanyagokat: lisztet,cukrot,
sütőport,kávét, és az apró kockákra vágott csokit.
2. Egy másikban a nedveseket: tojást,olvasztott vajat,
tejet.
3.  2 laza mozdulattal épphogy csak összekeverjük a nedveset
a szárazzal.
4. A papírkapszlikkal kibélelt muffin formába adagoljuk
a tésztát( nekem 12 db-os, szilikonos formám van, ami 
valamivel kisebb,mint a fém)
5. 160 fokon, légkeveréssel 13-14 perc alatt szép 
barnára sütjük.Én egy kis jégcukorral díszítettem
a tetejüket,még sütés előtt.