2015. december 24.

Karácsony 2015

Az idei sütikollekcióm :)
Nagyon boldog Karácsonyt kívánok Mindenkinek, 
 sok-sok szeretettel: iLDó

2015. december 17.

Mézes-marcipános csillag

Idén nagyon megcsúsztam a karácsonyi sütéssel. Tavaly ilyenkor
már vagy 4 féle aprósüti várta bedobozolva az Ünnepet.
Idén a Magnolia körüli teendőim annyira lefoglaltak, hogy
szégyenszemre 17-én tudtam megsütni az első adag
karácsonyi finomságot. Úgy döntöttem, hogy idén az 
egyszerű, letisztult stílust fogom követni a sütik terén is,
 a fánk is  skandináv stílusú lesz fehérrel, szürkével, 
natúr fával. Az én világom...:)
Ez a süti is végtelenül egyszerű, de szerintem csodásan elegáns,
és mennyei íze van. Tulajdonképpen egy rögtön puha mézest
készítettem, több receptet összegyúrva. A borításhoz lehet
igazi marcipánt is használni, én hófehéret szerettem volna,
ezért választottam a fondantot, ami legtöbbször gyárilag
marcipán ízesítésű.  Nem bántam meg, hogy ezzel
kezdtem meg  az idei karácsonyi szezont, a mennyei
fahéj és kardamom illatól pillanatok alatt ünnepi
hangulatba kerültem :)

 
 
 

Elkészítés:
1. Begyúrjuk a mézeskalács tésztát: a margarint a mézzel mikróban
összeolvasztjuk, kicsit hagyjuk hűlni.
2. A cukrot a tojásokkal, citromlével, narancshéjjal, szódabikarbónával,
fűszerekkel kikeverjük. ( én tettem bele egy extra csipet kardamomot, 
mert imádom! )
3.Hozzáadjuk a lisztet, és a mézes keveréket, és összegyúrjuk a tésztát.
Lágy massza lesz, ilyennek kell lennie!
4. 1 éjszakát hűtőben pihentetjük.
5. Másnap lisztezett deszkán 3mm vékonyra nyújtjuk, és csillag
alakúra szaggatjuk.
6. Előmelegített 180 fokos sütőben 9-10 percig sütjük.
7.Amíg hűlnek, sütőpapíron 1-2 mm vékonyra nyújtjuk
a fehér fondantot, és ugyanazzal a szaggatóval ebből is 
csillagokat szaggatunk.
8. Ha a kekszek kihűltek egy csepp méz segítségével rájuk
 ragasztjuk a fondant csillagokat, és egy ezüst
cukorgyönggyel díszítjük a közepüket.

2015. december 3.

Narancsos- mandulás kenyérpuding

Nekem valahogy ez a kenyérpuding ügylet eddig kimaradt
az életemből. Nagy hiba volt!
A napokban galád módon hagytam megszáradni egy
fahéjas csigát, amit aztán sajnáltam kidobni.
Valahonnan bevillant, hogy abból lehet ilyen
beáztatott valamit csinálni, hát tettem egy próbát.
Semmi flikk-flakk, csak egy kis tej, tojás, meg
a pórul járt csiga. Mennyei finomság lett belőle,
megharcoltunk az utolsó falatokért. Akkor és ott
el is döntöttem, ebből a héten csinálok egy újabb
adagot, valami jó kis karácsonyi ízesítéssel.
Most csak száraz kifli meg kenyér volt itthon, így 
őket vettem kezelésbe a top karácsonyi ízesítővel,
a narancshéjjal, és az Amaretto likőrrel. Jajjj, de
 nagy hiba volt, hogy én nem ismertem eddig 
a kenyérpudingot...eddig! 



Elkészítés:
1. A kifliket felkarikázzuk, a kenyeret kb, 2x2 cm-es
kockákra vágjuk.
2. Elrendezzük őket 2 hőálló tálban, és megszórjuk 
a kandírozott narancshéj felével.
3. A tojásokat  a cukorral kikeverjük, hozzáadjuk
a vaníliát, a fahéjat, a likőrt és a reszelt
narancshéjat.
4. Felöntjük a tejjel és a tejszínnel.
5.A kapott folyadékot ráöntjük a 2 kupac kiflire.
Jó sok lesz, de nem kell megijedni, csak hagyni állni 
legalább egy órát, amíg fel nem szívja a folyadék 
nagy részét, és teljesen át nem ázik.
6. Ekkor rászórjuk a maradék kandírozott narancshéjat,
és a pirított mandulát, és előmelegített 180 fokos
sütőben 30 percig sütjük.

2015. november 11.

Narancsos-fahéjas cake pop

Ezt a karácsonyi hangulatú cake pop-ot 3 nap 
leforgása alatt 2x kellett elkészítenem, és egyik alkalommal 
sem kellett a maradékok rendezgetésével foglalkoznom. :)
A Mamas and Papas karácsonyi desszertasztalára 
találtam ki a receptet, és az ottani nagy sikeren 
felbuzdulva a szülinapi desszertasztalomra is
csináltam belőle egy adagot. Toplistás lett az
egész családomnál, azonnal!De vigyázat, a konyhát
belengő narancsos-fahéjas illattól menthetetlenül
 karácsonyi hangulatunk támad!


Elkészítés:
1. A tejszínt felmelegítjük, a tűzről levéve hozzáadjuk a cukrot
 és a fehércsokit.Ha felolvadt,hozzáadjuk a vaníliát, 
a fűszereket, a rumaromát, és a reszelt narancs héját. 
Ha valaki készített már a receptem alapján
fahéjszörpöt ,az nyugodtan használja azt a 
fűszerek és a cukor helyett, én is
így készítettem:
100 ml tejszín+ 50 ml fahéjszörp.
2. Belekeverjük a darált kekszet, majd annyi frissen
facsart narancslevet, hogy szépen összeálljon
a massza.Én mindig egy picit hígabbra csinálom, mint 
amilyenre szeretném, mert a keksz sokat felszív
a folyadékból, és nem akarom, hogy a végén túl 
száraz legyen a massza.
 15-20 percre betesszük a hűtőbe.
3.Eközben megolvasztjuk az étcsokit.
4. A kihűlt masszából kiskanál segítségével diónyi 
golyókat formázunk.
5.Mindegyikbe beleszúrunk egy csokiba mártott nyalókapálcát.
Ezután ismét 10-15 perc hűtés következik.
6. Ezután már csak egyesével megmártjuk a sütinyalókákat 
az olvasztott csokiban és 
hungarocell táblába szúrjuk őket száradni.
7. Még nedves állapotban megszórjuk cukorgyöngyökkel.

Tipp: Kicsit könnyebb és gyorsabb megoldás, ha 
a képen látható "talpas" pop-okat készítünk.
Ekkor a megmártott nyalókákat sütőpapírra állítjuk, 
és ha megkötött a csoki, egy bonbon
kapszliba állítjuk.

2015. november 10.

Szülinapi desszertasztalom

A tradíció folytatódik, idén is desszertasztallal készültem
a drága családomnak a szülinapi ebéd után.
Mint a romantikus-vintage stílus lelkes és örök rajongója,
 idén is a pasztell színek, a csipke, a natúr elemek és a barna
dominált. A tortámat drága Szofikám sütötte, és kétségkívül 
a világ legfinomabb sós-karamellás sajttortája volt.
A gyönyörűséges mini pogácsák  Ancikám
 keze munkáját dicsérik. 

 



Nagyon nagy vágyam volt az egyik kedvenc bloggerem
sütiskönyve! Köszönöm!!!!

2015. október 9.

Kávébab keksz

Vannak kekszek, amikbe már az ötlet szintjén is 
bele tudok szeretni! Ez is egy ilyen volt.
Instagramon jött szembe velem, és azonnal
tudtam, hogy ezt ki kell próbálni! Szeretem az ilyen 
egyszerű, de ötletes megoldásokat!
Recept ügyben nem keresgéltem, mert
 van egy sok soron bevált kávés kekszünk, úgy
gondoltam biztosra megyek, és azzal fogom kipróbálni.
Viszont ez a forma, hát ez nagyon cuki! :)
Élveztem a készítés minden percét...és a konyhát
mindeközben belengő csodás kávéillatról már
 ne is beszéljünk ;)


 Elkészítés:

1. Gyúrjunk össze minden hozzávalót, és a tésztát tegyük 
min. 1 órára hűtőbe.
2. Tépjünk belőle pici darabokat, ( én olyan körömnyi
nagyságúra csináltam őket), és formázzunk belőle 
egy lapos, kicsit ovális formát.
3. Helyezzük őket sütőpapíros tepsire.
4. Egy fa hústűvel, fogpiszkálóval nyomjuk 
a közepébe a jellegzetes kávébab vágást.
5. Előmelegített 180 fokos sütőben 10-12 percig 
süssük.

2015. október 1.

Pumpkinie

Szerintem ez a legjobb dolog, ami a sütőtökkel történhet.
Ezt az eszetlen nevet én adtam neki,  mert olyan mint a 
brownie, csak éppen nem csokiból készül, hanem 
sütőtökből.Az eredeti receptben úgy jellemezték, hogy olyan
mintha egy sütőtök fudge-ba harapnánk, és ezzel 
maximálisan egyetértek. Nagyon gazdag, nagyon 
intenzív, fűszeres, ragacsos, egy falatka őszi kényeztetés.


Elkészítés:
1. A vajat megolvasztjuk ( mikróban, gőz fölött, ki hogy szereti)
2. Pár perc hűlés után hozzáadjuk a tojást, és jól elkeverjük.
3.Most mehet bele a cukor, a fűszerek, a vanília, és a sütőtök püré.
( ehhez csak kockázzuk fel a meghámozott sütőtököt, főzzük meg,
és pürésítsük)
4.Végül a liszt és a csoki cseppek 2/3-a.
Ezzel már ne kevergessük sokáig,csak épp addig, hogy elvegyüljön.
5. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a masszát ( az enyém 
20x20 cm-es), megszórjuk a maradék csoki cseppel, és 
előmelegített 180 fokos sütőben 25-30 percig sütjük. 

2015. szeptember 20.

Narancsos-mogyorós ANZAC keksz

Mostanában nem kívánom a krémes, habos sütiket, sokkal inkább
vágyok egyszerű, egészséges finomságokra. Ez inspirálta ezt 
az ANCAZ kekszet, aminek a terve már napok óta a fejemben
volt, hogy zabpelyhes legyen, meg vajas, meg egyszerű, aztán
rátaláltam a receptre, és úgy megfogott a kedves háttértörténet,
hogy azonnal nekifogtam. Merthogy tök aranyos a sztori, hogy
ezt a kekszet a háborúba induló katonáknak csomagolták a 
feleségeik, és az Australian and New Zealand Army Corps 
kezdőbetűiből lett ANZAC keksz. Az alapötletet a HomeBisztro
oldalon találtam, ebből kreáltam meg a saját, nagyon
illatos változatomat. Akkora sikere lett, hogy már 
a következő ízkombót is kitaláltam! :)



Elkészítés:
1. Először aprítógépben durvára daráljuk a pörkölt, sózatlan
mogyorót.
2.Hozzáadjuk a lisztet, zabpelyhet, cukrot, belereszeljük a 
narancs héját.
3. Egy másik edényben megolvasztjuk a vajat a mézzel.
4. A szódabikarbónára öntünk egy evőkanál forró vizet, és 
hagyjuk kicsit felpezsegni, majd a vajas-mézes keverékhez öntjük.
5. Végül összekeverjük a nedves anyagokat a szárazakkal, 
 és hozzáfacsarjuk fél narancs levét.
6. Evőkanálnyi golyókat formázunk belőle, amit sütőpapíros
tepsin kicsit ellapitva egymás mellé sorakoztatunk.
7. Előmelegített 170 fokos sütőben 10 percig sütjük,
odafigyelve, mert nagyon hamar megpirul !