2012. október 23.

Sajtos-rozmaringos keksz

Én cookie-t általában cupcake-kel együtt sütök, mert ugye a 
tojásfehérjés frostingból kimarad egy sárgája, és azt nem lehet
veszni hagyni!Viszont ennek a felhasználása annyira primitív, hogy
eszembe se jutott feltenni a blogra, de drága húgom, Szofika
hetek óta nyaggat ezzel a legutóbbi kekszes témával, úgyhogy 
az ő kedvéért megosztom ezt a mérhetetlenül bonyolult receptet:)
Ami igazából annyi,hogy a tojássárgához hozzácsapunk kb 10 dkg
lisztet meg 5 dkg vajat, sót, rozmaringot, formázunk belőle
diónyi golyókat,amit a sütőpapíron ellapítunk, és némi reszelt
 sajttal a tetején 10-12 percig sütjük, míg aranybarna nem lesz.
Ennyi a titok:)

2012. október 22.

Levendulás-csokis cupcake

Levendulás cupcake-et sütni lélekgyógyító erővel bír.
Belengi az egész lakást a csodás levendula illat, nincs az a 
bú,bánat,rosszkedv amit ez ne orvosolna. Nekem mondjuk
most éppen nem volt egyik se,de lefekvés előtt azon
kattogott az agyam,hogy milyen színvilágú poháralátétet
tervezzek ma,és akkor beugrott a pasztell lila-sötétbarna
kombó. Na mondom,ha ezek színileg jók együtt, hátha 
ízben is passzolni fognak: mondjuk a levendula a csokival.
Hogy passzolnak-e???Szüsző barátnőm New York-i
élménybeszámolója alatt eltüntettük az egész adagot,
szóval szerintem igen:)

 Elkészítés:
1. A cukrot a vajjal kikeverem kézimixerrel.
2. Mehet hozzá a tojás és a vanília.
3. Ezután minden por állagú: sütőpor és liszt,kakaópor,
és csipet só.
4.Végül a tej,és a 20 percig áztatott levendula 
forrázat.
5. 200 fokon sütjük 13-14 percig.
A krém most is a szokott módon készült:

1. Egy tojáfehérjét kikeverünk 150 g porcukorral, 1 ek.
juharsziruppal és egy evőkanál levendulaforrázattal.
(És belecsempésszük az 1 csepp piros és 1 csepp kék 
ételfestéket...nem rajongok érte, de itt kell a feeling-hez)
2. 8-9 percig mixeljük gőz fölött,amíg kemény habbá 
nem válik.
3. Levéve a tűzről addig keverjük,míg ki nem hűl,ekkor 
hozzáadunk 50 g vajat,és azzal is jól kikeverjük.

2012. október 19.

Earl Grey cupcake

Akárhány alkalommal megsütöm az Earl Grey cupcake-et,
mindig rádöbbenek, hogy ez az egyik és örök legnagyobb 
kedvencem! Rajongásom még anno a Humminbird-ben kezdődött,
ahol is ez volt az egyik Daily Special-ünk,vagyis minden héten egy 
adott napon sütöttük csak,amolyan "Limited Editon"-ként.
Na,én akkor szerettem bele,de olyannyira, hogyha aznap nem 
dolgoztam, akkor a kolléganőim egy  2 dl-es papírpoharat
tömtek tele a csodás teás frostinggal, és másnap ott várt a hűtőben
az elfogyaszthatatlan mennyiség:) De még a frostingos műanyag 
konténer is úgy volt felcimkézve, hogy  "iLDó kedvence":)))
Hát szóval nem ragozom, ezt meg kell sütni!!!!!!!!!!!!!!

Elkészítés:
1. A cukrot a vajjal kikeverem kézimixerrel.
2. Mehet hozzá a tojás és a vanília.
3. Ezután minden por állagú: sütőpor és liszt,és csipet só.
4.Végül a tej,benne a jó erős teával.
5.Most 200 fokon sütöttem 13 percig,és tökéletes lett!!!!
1. Kikeverem a tojásfehérjét a porcukorral, a juharsziruppal,
és most a víz helyett használt evőkanál teával.
2. Gőz fölött mixelem olyan 7-10 percig,amíg kemény 
habbá nem válik.
3. Most vaj nélkül használtam,kicsit inkább
máz jelleggel,így pár óra alatt roppanós
cukormázzá kötött a tetején.

2012. október 15.

Mokka brownie

Ezt a receptet már nagyon régóta ki akartam próbálni.
A masszív csokis alapot csakis megvadítani lehet egy kis
kávéval, tökéletes párosítás. Aztán mint mindig, ha kicsit
is rossz kedvem van,most is a sütésbe menekültem.És a 
terápia most is működött...meg talán  az is segített,hogy
miközben belengte a lakást a sülő brownie mennyei illata,
pont felhívott egy nagyon kedves barátom, hogy közölje,
épp a sütis blogomat nézi és csak el akarja mondani,hogy
mennyire szuper!:) Csoda,ha egyből kivirult a hangulatom???
Aztán a késztermék egy része egy szép, kerek 
szülinap ajándékaként végezte a nap végén...
Elkészítés:
1. A vajat megolvasztom a mikróban.
2. Hozzáadom a cukrot, majd a tojást.
3. Ezután mehet bele a csipet só,a vanília és a kakaópor,
valamit az egy evőkanál vízzel elkészített sűrű kávé.
4. Végül hozzáadom a lisztet.
5. Én szokás szerint muffin formában sütöttem,15-16
perc alatt készült el, 180 fokon.

2012. október 13.

Epres-kekszes muffin

Ezt a muffint az inspirálta,hogy a héten megláttam a Facebook-on 
ezt a képet..."A muffinok csak ronda cupcake-ek".
Hát szégyen, nem szégyen, én megsajnáltam a muffinokat,
és úgy döntöttem,hogy egyszer az életben ők is megérdemlik,
hogy a porcukornál eggyel színvonalasabb dekorációban 
részesüljenek! Ráadásul Edus barátnőmnek kiállítása nyílt a 
hétvégén,szóval még apropó is volt a sütésre (nem mintha én
apropó nélkül nem állnék ennek neki),de ha valakinek meglepetést
 lehet szerezni vele,az mindig plusz öröm.Szóval következzenek a 
szépséges muffinok, akikre most méltán lehetnek féltékenyek
a cupcake-ek :)
Elkészítés:
1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
2. Egy tálban összekeverjük a száraz alapanyagokat: lisztet,cukrot,
sütőport,a kekszet apró darabokra tördeljük.
3. Egy másikban a nedveseket: tojást,olvasztott vajat,
vaníliát,tejet, eper pürét.
4. A szárazat apánként hozzáadagoljuk a nedveshez,és 
már mehet is a muffin kapszliba.
5. 14-15 perc hőlégkeveréssel.
6. És a szép ruhájukhoz csak egy kis porcukor kellett,
pici eper aromával,és  pár evőkanál vízzel kikeverve.

 
 

2012. október 7.

Epres-kókuszos cookie

A cookie az élet leglustább perceire feltalált sütemény.Már
a muffinkészítésbe sem kell beleroskadni sem idő,sem energia terén,
de a cookie még annál is gyorsabb és egyszerűbb.Erre szoktam
mondani, hogyha rám tör az édesség ehetnék, gyorsabb bedobni
egy cookie-t a sütőbe,mint átugrani a boltba venni egy csomag
kekszet.Hát ma nem kicsit voltam lusta, úgyhogy az első verziót
választottam, meg amúgy is,Angélával mi vagyunk a vasárnapi
beengedősök a koliban, ilyenkor nem mehetek üres kézzel:)

Elkészítés:
1. A vajat a cukorral habosra keverem.
2.Hozzáadom a tojást,azzal is.
3. Mehet bele a pici vanília, az eperszirup,ami nyugodtan lehet
lekvár is,meg a csepp piros ételfesték,csak hogy jobban 
hajazzon az epres kinézetre.
4. Végül a kókusz és a liszt,és ezt már bátran lehet kézzel gyúrni.
5.Én betettem a fagyasztóba 10 percre,hogy a vaj kicsit  
megdermedjen benne,így könnyebb belőle golyókat formázni.
6.A golyókat sütőpapíros tepsire raktam,egy villával ellapítottam,
és 180 fokon 10 percig sütöttem.
Ennyire egyszerű!

2012. október 6.

Gesztenyés muffin

Ez a süti abból a tényből indult el hódító útjára,hogy a 
koliban én vagyok a könyvtáros....na ebből hogy hozom ezt
ki,mi????Hát levezetem: a héten leltároztunk a könyvtárban
(hálátlan meló 1500 könyvet egyesével leemelni a polcról,és 
beazonosítani egy 30 oldalas, excel táblával sűrűn telenyomott
listán...),és mindeközben  fedeztem fel, hogy még bele se
lapoztam a legutóbb rendelt, Stahl Judit "Gyors muffinok"
című receptgyűjteményébe!Na, leltárazás elnapolva holnapra,
és gesztenyés muffinrecept gyors lekoppintása a 7végére!
Hát így lett...és bár szokatlan recept, de nagyon finom!


Elkészítés:
1. A csokit gőz fölött vagy mikróban felolvasztjuk és félre
tesszük kihűlni.
2. A tojásfehérjékből pici sóval kemény habot verünk.
3. A kihűlt csokihoz hozzámixeljük a puha vajat, a rumot,
a cukrot, a tojássárgákat, a gesztenyemasszát, és én itt tettem
bele egy pici tejet,amit a recept nem is írt, de anélkül olyan
kemény volt a massza, mint a beton!
4. Most mehet bele a liszt és a sütőpor.
5. Végül óvatosan hozzáforgatjuk a tojáshabot.
6. Előmelegített,180 fokos sütőben 14-15 perc kellett nekik.

2012. október 5.

Körtés-mazsolás muffin

Tegnap egyszerűen csak megkívántam valami édeset,
meg éjszakás is voltam a koliban,olyankor mindig jól jön valami
kényeztetés, ami segít átvészelni az estét.:)
A világon semmit nem találtam itthon, amiből jóféle muffint
lehetett volna sütni, így átfutottam a boltba,hogy vegyek valami
gyümölcsöt.Na,azt nem találtam semmi jót,viszont megakadt
a szemem ezen a Sió újdonságon.Gyümölcspüré...hmmm,az 
végülis nem lehet rossz....ráadásul körte....az olyan őszies
ízvilág, fahéjjal,mazsolával....zsupsz,be a kosárba,és már 
szaladtam is haza kipróbálni!Jelesre vizsgázott!

Elkészítés:
1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
2. Egy tálban összekeverjük a száraz alapanyagokat: lisztet,cukrot,
sütőport,fahéjat.
3. Egy másikban a nedveseket: tojást,olvasztott vajat,
vaníliát,tejet( ennek felét pótoltam ezzel a körtepürével)
4. A szárazat apánként hozzáadagoljuk a nedveshez,és 
a végén hozzákavarjuk a mazsolát meg az apró kockázott körtét.
5. Hőlégkeverésen már 13 perc alatt csodás aranybarnára 
sültek,asszem ez lesz a kedvenc programom:)