2012. szeptember 30.

Banános-fahéjas-csokis muffin

Új lakó költözött a házunkba a nyáron,aki most fejezte
be a milliárdos felújítást a lakásán, és ennek örömére
egy lakodalom méretű lakásavató kertipartit rendezett a 
szomszédság részére.Nagy nyugalomban tervezgettem,hogy 
majd ezt meg azt sütök,ha már ő ilyen kedves,hogy bográcsban 
főz nekünk, amikor szembesültem vele,hogy ez a mulatság nem
 délután lesz,hanem 15 percen belül!!!!!!Vááááá,már terítették az 
asztalokat, amikor kisprinteltem a konyhába, hát 
negyed óra alatt erre futotta:)


Elkészítés:

1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
2. Egy tálban összekeverjük a száraz alapanyagokat: lisztet,cukrot,
sütőport,fahéjat.
3. Egy másikban a nedveseket: tojást,olvasztott vajat,tejet,
vaníliát.
4. A szárazat apánként hozzáadagoljuk a nedveshez,és 
a végén hozzákavarjuk a durvára vágott banánt és csokit.
(a banánt ajánlatos kicsit forró vízben 
beáztatni,hogy megpuhuljon)
5. Hőlégkeveréses programmal kísérleteztem ezúttal,
azon 15 perc alatt szép aranybarnára sültek.
6.Tetejére még egy kis fahéjas porcukor.


2012. szeptember 27.

Mosolyfakasztó epres-rózsás cupcake

Az ötletet egy korábbi kekszgolyóm adta,ott már ráeszméltem,hogy
 az eper és a rózsa nemcsak színben passzolnak egymáshoz.
De ez a nap nyilván nem az a nap volt,amikor sütnöm 
kellett, mert a "semmi nem sikerül" tipikus esetét produkáltam.
Az új sütő továbbra sem akarja megsúgni nekem, hogy 
melyik programon szeretne tökéletes cupcake-eket sütni,
a frosting is hígabb lett a kelleténél,és akkor hogy betetőzzem
a pechsorozatot, a fotózásra kiválasztott legszebb
darabokra ráborult a háttérnek beállított kartonlap....szóval
nem ez volt az én napom:( De aztán megkóstoltam a végterméket,
és egy pillanat alatt elszállt minden bosszúságom....na,ezért
mosolyfakasztó:)

Elkészítés:
1. A cukrot a vajjal kikeverem kézimixerrel.
2. Mehet hozzá a tojás és a vanília.
3. Ezután minden por állagú: sütőpor és liszt,és csipet só.
4.Végül a tej,benne az isteni rózsavízzel.
5. A legújabb verzió szerint 190 fokon sütöttem 12
percig,de mint mondtam még ez sem a tökéletes verzió:(
 
Az eper úgy kerül képbe, hogy a kihűlt cupcake-ek közepébe
lyukat fúrunk (létezik erre célszerszám, ilyen híján én a kisujjammal
lyukasztottam), és egy csőr és zacskó segítségével lekvárt 
töltünk az üregekbe.Én Anyukám isteni eperdzsemét.
Végül mehet a szokott frosting, ami a szokott módon készül:
1. Kikeverem a tojásfehérjét a porcukorral(!!!), a juharsziruppal,
és most a víz helyett használt evőkanál rózsavízzel 
és néhány csepp piros ételfestékkel.
2. Gőz fölött mixelem olyan 7-10 percig,amíg kemény 
habbá nem válik.
3. A tűzről levéve tovább mixelem,amíg ki nem hűl.(kb 5 perc)
4. Ekkor hozzáadom a margarint, azzal is mehet még egy 5 percet.
 

2012. szeptember 22.

Kávébomba

Tanárnéni énem a hétvégén sem pihen,és muszáj azzal kezdenem
ezt a bejegyzést,hogy tisztázzak egy idehaza még erősen
zavaros kérdést,miszerint a muffin és a cupcake nem ugyanaz!!!!!!
A muffin egy sűrű,kevert tészta mindenféle gyümölccsel,magvakkal
gazdagítva,míg a cupcake egy lágy,piskótaszerű tészta,
amibe rendszerint nem rakunk semmi darabos cuccot,
viszont a tetején meg kötelező elem a frosting (krém),
vagy icing (máz).Olyan,mint egy rendes torta,csak kicsiben:)
Ennek fényében teljességel felfoghatatlan számomra,hogy
a TV Paprikán futó egyébként zseniális Cupcake Wars vetélkedőt
ki volt az a szerencsétlen, aki Muffinháborúnak fordította...minden
hétvégén bosszankodok rajta egy sort!
Na,de miután megnyugodott a lelkem,hogy ezt is megbeszéltük,
megosztom Veletek a top kedvenc cupcake-emet !
Nekem a kávé is olyan,mint a csoki...jöhet minden mennyiségben!
Hát ebben aztán van is,nem kevés!Az eredeti recept egy szimpla
vaníliás tésztára tesz kávés frostingot, na én nem kispályázok,nekem
a tésztában is van egy jó nagy löket!
Hogy Szofikámatidézzem: szigornyás :D



Elkészítés:
1. A cukrot a vajjal kikeverem kézimixerrel.
2. Mehet hozzá a tojás és a vanília.
3. Ezután minden por állagú: sütőpor és liszt,és csipet só.
4.Végül a tej.Nem kell megijedni,egy elég híg anyag keletkezik,
így a jó!Ha valami más ízt szeretnétek,itt lehet a tejhez
aromát adni!
Én természetesen ezt is a 24-es miniben sütöm, papírkapszlival,
180 fokon 14-15 perc perc.



Elkészítés:
1. Kikeverem a tojásfehérjét a porcukorral(!!!), a juharsziruppal,
és most a víz helyett használt evőkanál kávéval.
2. Gőz fölött mixelem olyan 7-10 percig,amíg kemény 
habbá nem válik.
3. A tűzről levéve tovább mixelem,amíg ki nem hűl.(kb 5 perc)
4. Ekkor hozzáadom a margarint, azzal is mehet még egy 5 percet.

2012. szeptember 14.

Brutálcsokis brownie

Amikor sok csokit ígértem,akkor nem vicceltem ám!
Ez a brownie egy fekete csokibomba, hardcore cucc,
csak kemény csokirajongóknak ajánlott!
Jah,és azt előre bocsátom,hogy brownie-ból 
gigamennyiséget fogok sütni,mert IMÁDOM,az abszolút
kedvenc süti,amit képtelen vagyok megunni,pedig 
hetente legyártom valamilyen változatban!
Ez most az a tradícionális recept,amit életemben először
ettem és sütöttem,és azóta sem találtam ennél jobbat.
Az egész a Hummingbird Bakery-ben kezdődött
(a továbbiakban HB),ahol majd' 1 évig fertőződtem
az amerikai cukrászattal,és azóta sem sikerült 
kiábrándulnom belőle:)Ez egy fullosan jó recept,
csak az van benne,ami egy igazi brownie-ban kell,hogy
legyen,semmi több!A hajam égnek áll,amikor mindeféle
sütőporos,elfuserált csokis piskótát brownie-nak
 neveznek...hát a francokat!!!!!
A brownie egy kívül ropogós,belül tocsogós csokis csoda,
ami nem ilyen,arról ne higgyétek el,hogy brownie:P
Szóval a szupertitkos "céges" recept:
Elkészítés:
A leggyorsabb,és legegyszerűbb süti a világon:
1. Mikroban megolvasztom a vajat meg a csokit,együtt,
és jól összekavarom,hogy szép,selymes masszát kapjak!Én
biztosra megyek,és még belenyomok 1 nagy evőkanál
kakaóport is,hogy ne barna legyen,hanem fekete:)
2.Másik edényben kikeverem a tojást a cukorral.
3. Összeöntöm a 2 tálat,és lazán belekeverem a lisztet
a masszába.Ennyi!Még a kézimixert se kell hozzá
bedugni,mert manuálisan megoldható a történet.
4. És akkor mehet a sütőpapiros tepsibe,illetve nálam
már jóideje a mini muffinsütő kapszlijaiba,mert pofásabb is,
meg nem szárad ki körben a széle,ami a szeletes
formátumnál előfordulhat.
5. 170 fokon 18-20 perc!Nem szabad túlsütni,akkor sem,
ha még túl mászkosnak tűnik,ha kihűl,sokat szilárdul!
És akkor a második felvonás,
az Italian Meringue Buttercream Frosting
erről annyit mondanék,hogy történelmi mérföldkő  az életemben,
mert jó 3 éve kutatom azt a tökéletes frostingot,ami
lágy,könnyű,légies,finom, és kellő tartása van ahhoz,hogy
szép,éles mintázata legyen habzsákból kinyomva.
Tudom,hogy ez elég sok elvárás egy szerencsétlen krémmel
szemben,de én hittem,hogy létezik ilyen,és a kitartó 
keresgélés most beért...ez a TÖKÉLETES frosting!!!!!!

Elkészítés:
1. Kikeverem a tojásfehérjét a porcukorral(!!!) és a juharsziruppal
(ez szerintem opcionális, meg mézzel is pótolható)
2. Gőz fölött mixelem olyan 7-10 percig,amíg kemény 
fehér habbá nem válik.
3. A tűzről levéve tovább mixelem,amíg ki nem hűl.(kb 5 perc)
4. Ekkor hozzáadom a margarint, azzal is mehet még egy 5 percet.
5. És végül a kakaóporral újabb 2-3 perc.
Tudom,hogy durván hosszú időnek tűnik,tény és való,hogy
a süti már meg is sül ennyi idő alatt,de itt minden az
időn és a türelmünkön múlik...aki kitart,az nem fog csalódni!
6. Záróakkordként habzsákkal megkoronázzuk az amúgyis
mennyei brownie-t a még mennyeibb csokis krémmel....
és utána pislogunk nagyokat,ha 5 perc alatt elfogy az összes:D

2012. szeptember 10.

Barackos-mogyorós muffin

Szofikám zokon vette, hogy pont akkor sütöttem,amikor ő
elutazott egy napra, úgyhogy Ráckevéről való hazatérése 
örömére összeütöttem egy újabb adag muffint, még munka előtt.
Nem cifráztam a dolgot,tekintve, hogy így a tanév
eleji őrületben örökös időhiányban szenvedek, csak a tegnapi
csokis receptet variáltam át egy kicsit.Volt eddig egy olajos
alapreceptem,de ez a verzió vajjal és tejjel...hát finomabb,na!
Elkészítés:
1. A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
2. Egy tálban összekeverjük a száraz alapanyagokat: lisztet,cukrot,
sütőport,fahéjat,szegfűszeget.
3. Egy másikban a nedveseket: tojást,olvasztott vajat,tejet,
vaníliát.
4. A szárazat apánként hozzáadagoljuk a nedveshez,és 
a végén hozzákavarjuk az apróra vágott barackot
és mogyorót.
5. Ez kicsit tovább sül,mint az "üres" fajta,kb 20 perc,
tesztelni kell a kötőtűvel.
6.Pici porcukor a tetején nem árthat meg:)

2012. szeptember 9.

Csokipille muffin

Hát,akkor kezdjük!!!Felépült az új konyhám,és azt ígértem
magamnak,hogyha ez bekövetkezik,akkor elindítom ezt
a sütiblogot.Jelentem a konyha kisebb-nagyobb hiányosságokkal,
de már működőképes, én pedig tesztelgetem az új,mindent
tudó sütőmet.Persze csak óvatosan,apró lépésekkel,
mert nem könnyű hirtelen 8 program közül kiokoskodni,
hogy melyik lesz a nyerő, dehát barátkozunk egymással...

A tavalyi évben tradícióvá fejlesztettem,hogyha vasárnapos
vagyok a koliban, akkor azt sütivel könnyebb elviselni....mert 
sütivel mindent könnyebb elviselni:)
Hát ma az vagyok,úgyhogy sütni kellett!Csak valami gyorsat,
és egyszerűt...mondjuk csokis muffint!
Jóóóóó csokisat....pont ilyet,mint ez:)
Elkészítés:
1. A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
2. Egy tálban összekeverjük a száraz alapanyagokat: lisztet,cukrot,
kakaót,sütőport,fahéjat.
3. Egy másikban a nedveseket: tojást,olvasztott vajat,tejet.
4. A szárazat apánként hozzáadagoljuk a nedveshez,és kész:)
5. Én szilikonos formában sütök,abba csupaszon mehet a massza,
aki nem,annak azért a muffinkapszli ajánlott.
6.Tetejére csokidarát,reszeléket szórunk.
7. Nekem ez a kisebb méret 17 perc alatt készre sült.