2015. június 5.

Epres galette

A galette a tavalyi nyár nagy slágere volt, de már az 
eperszezon után tört ki a népszerűsége, így csak egyéb más 
bogyós gyümikkel próbálgattuk akkoriban.
Még múlt hétvégén találtam rá erre az epres receptre a 
Pinteresten, és kicsit ugyan nehezen jött össze, hogy időm is,
 meg eprem is épp egyszerre legyen, de ma összehangolódtunk :)
Nagyon finom, üde gyümölcsös dolog lett az eredmény,
de én azt mondom, nem jobb, mint az én hőn szeretett 
epres kekszem, ami viszont az kb. negyed ennyi idő alatt
készül el, úgyhogy az eper és a linzertészta kombóját
én ezentúl is azzal a recepttel fogom létrehozni.Bocsi galette :)


Elkészítés:
1. A lisztet a cukorral és a sóval elkeverjük, majd kézzel
hozzámorzsoljuk a vajat/margarint.
2.Annyi hideg vizet teszünk hozzá, amennyitől éppen összeáll.
3.Fóliába csomagolva 1 órát pihentetjük a hűtőben.
4. Közben elkészítjük a tölteléket: az epret megmossuk, csumázzuk,
negyedekre vágjuk, és elkeverjük a cukorral meg a keményítővel.
5. A tésztát 3-4 mm vékonyra nyújtjuk, és 4 db  12 cm 
átmérőjű kört vágunk ki belőle.
6.A körök közepét megszórjuk darált keksszel ( lehet gríz is),
ez majd felszívja a levet,amit az eper még sülés közben
enged.
7. Az epres tölteléket a körök közepére halmozzuk, lehetőleg a 
leve nélkül, mert az nagyon eláztatná a tésztát.
8. A széleket körben visszahajtjuk,
8.Amíg a sütőt előmelegítjük 170 fokra, betesszük  őket 
a hűtőbe.
9. Sütés előtt még megkenjük a tésztaszéleket a tojás 
és a tej keverékével, és 20-25 percig sütjük, amíg a 
tészta aranybarna nem lesz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése