Tegnap megjött a karácsonyi kekszpecsét a Tchibo-tól,
és persze azonnal ki kellett próbálni :)
Ám a történet nem volt egyszerű!Eddig is
küzdöttem ezekkel a pecsétes kekszekkel, hogy hogyan lehet
sülés közben megőrizni a szép,éles mintázatot, de nekem
még sütőpor nélkül is kicsit puffadtak a kekszek, és elhalványultak,
mire a sütőből kivettem őket.Tegnap már túl voltam az első körön, a
szokásos eredménnyel.Nem voltam elégedett.
Így aztán kicsit variáltam a recepten, meg a sütési
körülményeken, és ma végre megszületettek a
tökéletes pecsétes kekszek ! :)
Elkészítés:
1. Ezúttal minden hozzávalót beleraktam a konyhai robotgépbe,
és vele dolgoztattam össze a tésztát.
2. Nekem 1 éjszakát pihent a hűtőben, de 1-2 óra is elegendő.
3.Lisztezett deszkán 3-4 mm vékonyra nyújtottam, és kiszaggattam
a pecséttel kapott szaggatóval.
4. A mintát már a sütőpapíros tepsiben nyomtam rá.
Ekkor még visszatettem a kiszaggatott kekszeket a hűtőbe
egy fél órára, majd 180 fokon 10 percig sütöttem.
Tippek:
nekem az alábbi trükkök segítettek abban,hogy végre
szép, éles maradt a minta sütés után is :
- a keményítő a tésztában nem engedi terülni a kekszet,
kicsit sem.
- szerintem fontos a 2. hűtés, mert ha hidegen kerülnek a
kekszek a sütőbe, akkor nincs ideje megolvadni
a margarinnak sülés előtt.
- én a sütőben felülről a 2- rácson szoktam sütni, na ezt eggyel
lentebb tettem, hogy ne érje közvetlenül a hő a kekszek
tetejét.
- sokat kellett lisztezni a szaggatót, és a pecséteket is.
Gyönyörűek a kekszeid:)
VálaszTörlésKöszönöm szépen! :)
VálaszTörlésA dobozokat honnan szerezted be?
VálaszTörlésSaját gyártmány :)
VálaszTörlésNagyon szépek lettek!!!
VálaszTörlésMit gondolsz, margarin helyett vajat is lehetne használni hozzájuk?
Gabi! A vaj is teljesen jól működik!
VálaszTörlésMost fogom kipróbálni...
VálaszTörlésCsokis recepted nincs esetleg? Nagy csokiimádó a nagyobb fiam, ő csokisat is kér :)
Ugyanezt a receptet használhatod, csak a liszt egy részét ( 20-30 g) helyettesítsd kakaóporral! Sok sikert! :)
TörlésAnnyira szèpek! Hamarosan ki fogom èn is próbálni, köszi a receptet!
VálaszTörlésSok sikert hozzá! :)
TörlésSzia.
VálaszTörlésA tejszín helyettesíthető tejföllel vagy tejjel?
Ki szeretném próbálni csak nincs itthon tejszín :)
Köszönöm a válaszod.
Tejjel, nyugodtan!!! :)
TörlésLègkeverèssel vagy anèlkül sütötted? Tesztelgetem, de nekem mèg nem az igazi sajnos.
VálaszTörlésNem kell rá a légkeverés, sima alsó-felső sütés!
TörlésGyönyörűek tényleg. :) A pecséteket hol szerezted be? Ilyen szépeket nem is láttam.
VálaszTörlésHáááát, ez egy jó kérdés :) Szerintem a Tchibo-nál volt kapható 2 éve!
TörlésNagyon jó ! Már be is gyurtam egy adagot.
VálaszTörlésSzia. Nekem nem volt szaggatóm a pecsétekhez! A pecsétek elég nagyok. Mit gondolsz úgy lehetne, hogy gombócokat csinálok és azokat a pecséttel nyomom lapossá?!
VálaszTörlésSzia! Nekem sem volt a pecséthez szaggató, így nagy pogácsa szaggatót használtam, vagy ha van olyan poharad aminek a 'szája' nagyobb a pecsétnél az is tökéletes. :)
TörlésSzia! Meddig áll el ez a keksz? Megsütöttem ma 8 adagot, gondolva, hogy jó lesz karácsonyi ajándéknak, de a tejszín miatt most elgondolkodtam, hogy nem fog e megromlani karácsonyig és utána egy pár napig. Köszönöm, ha válaszolsz!
VálaszTörlésSzia Szilvi! Ez tulajdonképpen egy linzer keksz, némi módosítással, hetekig eláll! Üdv: iLDó
TörlésEz meg fog keményedni?
VálaszTörlésÉn azt szeretném megkérdezni hogy ezt a kekszet is lehet festeni, díszíteni, írókázni?
VálaszTörlés